Скандал във волейбола! Гибона размаха пръст на Супер Цецо

Търся нов капитан, бях против Соколов да почива, категоричен е Пламен Константинов

 

Имам желание, но нямам възможност за националния, защити се състезателят

 

Скандал назрява в националния отбор по волейбол, а в основата са обтегнатите отношения между селекционера Пламен Константинов и роденият в Дупница капитан на тима Цветан Соколов.

Решението на Супер Цецо, както го наричат в селцето, където е отраснал – Ресилово, да си вземе почивка от националния отбор по време на комерсиалния турнир Лига на нациите (VNL) това лято може да му коства изобщо мястото в представителния волейболен тим на България. Това стана ясно от думите на самия старши треньор, който е категоричен, че се търси нов капитан на тима.

“Аз исках Цветан Соколов да играе във VNL, а той реши да почива. Тук не е въпрос на някакъв конфликт, просто разминаване във вижданията. Моето желание беше Соколов да играе в първите два турнира от Лигата на нациите, а неговото желание беше да почива. Разминават ни се вижданията, но аз нямам нито инструменти, нито желание да карам някого насила да играе в националния отбор”, заяви Гибона по време на открита тренировка на “лъвовете” в столичната зала “Христо Ботев” във вторник.

Константинов отправи и ясно послание към Соколов:

“Трябва да бъде аргументирано, ако един състезател има някакви проблеми, защото имаше такива коментари, че е имал тежък сезон. Да, тежък сезон, но е тежък сезон за всички, не е само за Цветан. Ако е имал някакви здравословни проблеми един състезател, ако е извикан в националния отбор, е хубаво да се яви поне един път в залата. Да си поговорим какви са проблемите, ако трябва, да се предприеме някаква терапия, някакво лечение, възстановителни процедури, фитнес програма и т. н., за да бъде в добро състояние за следващия етап.”

Също така наставникът, който тази година се завърна начело на А тима след 5-годишна пауза, посочи, че може и да не повика Соколов за предстоящите в края на лятото и през есента европейско първенство и олимпийска квалификация за игрите в Париж 2024. България е съдомакин на Евроволей `23 (28 август – 16 септември).

Пламен Константинов, снимка – БТА

“Ще преценя дали да го извикам за европейското и олимпийската квалификация от това, което видя от състезателите, с които разполагаме в момента – заяви Константинов. – Вижте сега, трябва да има някакъв ред, да се разделят състезателите на две групи. Едната група са тези, които са поели вече ангажимент да играят за националния отбор в този олимпийски цикъл, те трябва да се явяват. И има една група състезатели, които са се отказали от националния отбор, но в даден момент националният отбор има нужда от тях. Бихме ги поканили, но те могат да преценят да дойдат ли или да не дойдат (б. р. – явно визирайки Матей Казийски). Но… тези, които са поели ангажимент да изиграят този олимпийски цикъл, ако по време на него, всяка година един или двама-трима решават “Аз искам да играя” или “Аз не искам да играя”, това не води до нищо хубаво. И затова според мен, когато си поел ангажимент за един олимпийски цикъл, изиграваш си го и след това казваш: “Повече без мен! Правете отбора за следващия олимпийски цикъл без мен.” И тогава всеки един треньор планира и започва да работи с един друг състав, който да достигне оптималното си състояние в края на олимпийския цикъл. Само така се прави отбор. Ако всяка година един или двама-трима, решат самостоятелно “Аз искам да почивам”, това руши отбора и руши всичко, което е изградено. Един човек да го няма от състава, променя цялата игра. Така че, когато си поел ангажимент, трябва да се спазва.”

На свой ред Цветан Соколов отговори на критиките на селекционера Пламен Константинов. Волейболистът от сапаревобанската перла Ресилово изложи позицията си за отсъствието с дълъг пост в профила си във Facebook. Той е категоричен, че интервютата на Пламен Константинов го представят “по определен начин”.

Соколов заяви, че е говорил с Константинов миналата година и още тогава му е казал, че присъствието му зависи от “само и единствено” от физическото му състояние. Според волейболиста Константинов не му е звънял след това.

“Има много обстоятелства, които не мисля да обсъждам тук, но с които той е запознат. Разбрахме се към края на сезона да обсъдим как се чувствам и как бих могъл да бъде полезен на националния отбор (който винаги дори и въпреки състоянието си съм подкрепял и не един и двама човека знаят това). Сезонът беше към своя край, но аз не получих позвъняване, разговор или каквото и да било от него като главен треньор. Малко след края на шампионата, в който играех, ми се обади мениджъра на отбора – Стефан Чолаков , който до днес е единственият, който е разговарял с мен. На него му пресъздадох разговора, както и състоянието ми в момента. И двамата говорихме, че аз ИМАМ ЖЕЛАНИЕ, но по обективни причини НЯМАМ ВЪЗМОЖНОСТ да бъда полезен в първите срещи на отбора. След този разговор никой друг не ми се е обадил и не се е интересувал от състоянието ми и това, което обсъдихме с него по телефона”, написа още капитанът.

Соколов твърди, че ако е трябвало да се яви някъде и да се срещне с някого, е щял да го направи.

“Може да има разминаване в подхода, вижданията, комуникацията, но не и в желанието. Аз ЖЕЛАНИЕ винаги съм имал, обективни и реални фактори не винаги са ми позволявали да давам максимума и да бъда винаги до отбора тогава, когато е трябвало. Това са неща, които много хора знаят, но за които си понесох много несправедливи оценки и мнения във времето. ЖЕЛАНИЕ и ВЪЗМОЖНОСТ са две различни неща, но медиите не са нито средство, нито начин, чрез които това трябва да бъде изяснявано”, допълни диагоналът.

Според него се създава излишно напрежение, което не е полезно за никого: “За да има изясняване на ситуацията трябва да има комуникация, преглед на фактите, анализ на ситуацията, преценка на обстоятелствата и вече едва след това съгласие или разногласие. От създаването на излишно напрежение не печели никой – нито отбора, нито привържениците, нито волейбола.”

Цветан Соколов, снимка – CEV.eu

Той изрази съжаление, че се е стигнало до такава ситуация, но смята, че е бил длъжен да защити името си.

“Съжалявам, че се налага по този начин да представям моята позиция, защото начините тези неща да се изясняват, обсъждат и преценяват са други според мен. Но предвид обстоятелствата през последните дни и начинът, по който нещата бяха представени нямам друг избор, по който мога да защитя себе си и името си, което толкова години съм градил. Ако нещо искам да предам на младите – това е , да не допускат позицията им да не бъде чута и това, за което са се борили и градили толкова години всекидневно в живота им да бъде по някакъв начин дискредитирано”, завършва капитанът.