Слаба е реколтата от слънчоглед тази година

Истински парадокс се създаде на пазара на слънчоглед у нас. Най-големият преработвател в България затвори завода си край Варна заради липсата на суровина. В същото време земеделски стопани търпят загуби, защото не могат да реализират продукцията си, включително и от миналата година.

Реколтата на слънчоглед тази година е слаба и нискокачествена. Добивите са между 140 и 150 килограма от декар при двойно количество през миналата година.

“Основната причина за това са многото дъждове И затова реколтата е и с много лошо качество”, каза Пламен Генчев – зърнопроизводител.

Слънчогледовите пити са пълни на 70% и са с ниска масленост.

“Оттам са и цените – по-ниски за нас. Тази година имаме предложение от 720 до 750 лв. на тон в зависимост от качеството”, поясни Генчев.

А за да не са на загуба, изкупната цена на слънчогледа трябва да е от 900 до 1000 лв. на тон.

“Някои колеги се отказват да го жънат, защото примерно при тази висока себестойност и когато има по 20 – 30 – 40 кг от декар, то не си струва да го жъне”, каза Пламен Генчев.

И докато част от слънчогледа е по нивите, в складовете и предприятията, които преработват продукцията, има близо 600 хиляди тона зърно от миналата година. Парадоксално, най-големият преработвател на слънчоглед у нас спира работа на завода си край Варна, заради липсата на достатъчно суровина. Досега е използван главно украински слънчоглед.

“На 16 август спряхме производството на завода, поради липсата на суровина. И като цяло не можем да си позволим да работим с много ниски мощности, поради факта, че това увеличава себестойността на продукцията”, Пламен Димиев, административен мениджър на завод за преработка на слънчоглед.

“Към момента сме спрели за неопределен период от време, като нямаме яснота кога ще може да възобновим технологичния процес”, Мирослав Георгиев, директор на завод за преработка на слънчоглед.

В завода работят 140 души, които се надяват на решение. Проблем ще има и за потребителите, защото се очаква цената на олиото да продължи да расте заради спрените мощности./БНТ

Цената на олиото отново тръгна нагоре