Провали се и последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство. И БСП върна на президента неизпълнен третия проучвателен мандат за формиране на кабинет. Предстои държавният глава да определи дата за предсрочни избори, да разпусне парламента и да назначи служебно правителство.

Осем дни след като получи от президента последния проучвателен мандат за съставяне на правителство, председателят на парламентарната група Корнелия Нинова върна празна папката на държавния глава. Обясни, че левицата е направила всичко възможно, за да има кабинет и обяви:

“Не се събра мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Поради тази причина връщам третия мандат”.

Президентът Румен Радев благодари на левицата за усилията да излъчи кабинет “в една много трудна политическа обстановка”.

“Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех!”

За последните близо година и 9 месеца БСП получава и връща за четвърти път третия проучвателен мандат, което предизвестява и края на четири парламента.

След като върна мандата, Корнелия Нинова каза, че вината да няма редовен кабинет е обща на всички институции – на парламента, на партиите и на президентство./БНР