След влаковата катастрофа с близо 300 жертви в Индия: Близки на загиналите разпознават телата им

В Индия хиляди роднини на жертвите се стекоха на мястото на влаковата катастрофа от вчера. Те имаха тежката задача да разпознаят останките на своите близки в импровизираната морга в град Баласоре.

Премиерът на Индия се закани, че всички виновни за трагедията ще бъдат намерени. При катастрофата на два експресни влака загинаха 288 души. Повече от 800 са ранени. Цяла армия от работници и доброволци търсиха изчезнали изпод останките от вагоните и помагаха да се разчистят линиите.

Катастрофата стана на едно от основните железопътни трасета в Източна Индия.

Експресен влак дерайлира и в него се вряза друга пътническа композиция. Това е най-тежката катастрофа за последните 20 години.

Поради повреда в линията или проблем със самата композиция, дерайлирал експреса, пътуващ от Бангалуру към Колката. Вагоните се преобърнали върху съседната линия и в тях се ударил експреса от Колката към Ченай. И двата влака са били пълни с пасажери. Капацитетът им е общо над 3 хиляди души. Вагоните от втория експрес са се ударили в торварен влак, който не бил в движение на съседно, трето трасе.

Беше обявено държавно обезщетение от 12 хиляди щатски долара за загинал и 2400 долара за тежко ранен.

Индийската железница е една от най-големите в света. На ден вървят 12 хиляди пътнически влака. Премиерът Нарендра Моди посети мястото на катастрофата. Една от най-силно рекламираните дейности на неговото правителство е модернизацията на железниците. Той често прерязва лентите на ремонтирани гари или представя нови влакове. Само последния етап на модернизация беше за 30 милиарда долара. Въпреки че композициите са нови и гарите модерни, поддръжката на линиите и квалификацията на персонала изостават, казват експерти.

Министърът на железопътния транспорт на Индия обяви в неделя, че причината и отговорните за най-тежката железопътна катастрофа в страната от десетилетия са установени, като посочи за причина електронна система за сигнализиране, предаде Франс прес.

„Установихме причината за инцидента и хората, отговорни за него“, каза министърът на железопътния транспорт на Индия Ашвини Ваишнав пред агенция АНИ и добави, че „не е уместно“ да оповестява допълнителни подробности преди окончателния доклад за разследването.

Предварителната оценка за жертвите на сблъсъка между три влака, станал в петък близо до Баласор, в щата Одиша, в източната част на страната, е за най-малко 288 загинали.

Министърът каза, че “пренасочването, настъпило по време на задействането на електронното блокиращо устройство, е основна причина за катастрофата”, имайки предвид сложен набор от сигнали, управляващи движението по релсите, за да се предотврати сблъсък на влакове.