Tuesday, July 23, 2024
HomeНовиниБългарияСлед градушката във Великотърновско: Отнесени покриви и стотици изпочупени коли

След градушката във Великотърновско: Отнесени покриви и стотици изпочупени коли

Собствениците  на автокъщи изчисляват, че поражения има по над 400 коли на средна стойност 10 000 лева, а общо щетите са за над 4 милиона лева.

 

След силната буря с градушка в сряда вечерта започна отстраняване на щетите. Късно снощи кметът на Велико Търново Даниел Панов свика спешно кризисния щаб, а днес предстои три общински комисии да посетят всички райони на града и населените места, от които има подадени сигнали за щети, за да се направи оценка на пораженията и да се търси начин за компенсация на пострадалите.

Силният вятър отнесе покрива на училище „Вела Благоева”. Днес там ще е неучебен ден, тъй като започват ремонтни дейности.

Екипи на „Пожарна безопасност”, както и на „Гражданска защита”, се отзоваха на сигнали за десетки паднали дървета.

Улиците във Велико Търново се превърнаха в реки, а градушката изпочупи прозорците на последния етаж в Областната администрация. Щети са нанесени и на земеделските култури в района.

В село Шереметя има стотици изпочупени коли и каравани в автокъщите. Става въпрос за нерегистрирани автомобили, без застраховки „Гражданска отговорност” и „Автокаско”. Потърпевши са най-малко 10 автокъщи. Собствениците изчисляват, че поражения има по над 400 коли на средна стойност 10 000 лева, а общо щетите са за над 4 милиона лева.

„Кметовете на Велико Търново и Лясковец обявиха бедствено положение. Комисии ще опишат щетите. Много бързо ще придвижим преписките към междуведомствената комисия”, обеща областният управител Ивайло Здравков.

В същото село едно семейство е преместено от дома си заради поражения по покровната конструкция на къщата им.

Десетки сигнали след силната буря има и в Старозагорско и Шуменско. Наводнени са помещения, мазета, паднали са дървета, закъсали са автомобили по наводнените от пороя пътища.

В Сливен също има сериозни щети от градушка./НОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular