След двучасово волейболно шоу! Второ място и сребърни медали за „Миньор“ от първенството във ВВЛ

Перничани се бориха като лъвове за всяка точка 

Отборът на Черно море – БАСК постигна така мечтания успех във Висшата лига за сезон 2022/2023, след като на финала се пребори след истинско волейболно шоу в пет гейма с отбора на Миньор (Перник).

Освен титлата от втория ешалон, първото място осигурява позиция на варненци в мъжкия Супер Волей от следващия сезон.

Отборът на Черно море ликува със златните медали

Финалният двубой, състоял се на неутрален терен в Стара Загора, беше изключително оспорван, като двата отбора показаха класа, хъс и спортен дух.

За огромно удоволствие на волейболните фенове, които наблюдаваха срещата пряко в ефира на B1B BOX, мачът, продължил над два часа, предостави качествен волейбол, а борбата беше за всяка точка.

Перничани стартираха по-уверено в първия гейм, повеждайки още в самото начало с 6-3. Те продължиха да трупат точкова разлика, без да позволят изобщо на черноморци да вземат инициативата.

Обрат настъпи във втория сет. След игра “точка за точка” до 10-9, Черно море успя да запише серия от четири точки (14-10). Въпреки опитите на Миньор да се върне в играта, черноморският тим затвърди резултата.

Изключително драматичен б третият гейм, в който Миньор стартира ударно за 7-3 в своя полза, но варненци се върнаха в играта при 15-15, а след това взеха предимство при 21-17. Перничани се мобилизираха до краен предел и в последните минути обърнаха развоя на събията, измъквайки гейма с успешен блок за 26-24 в своя полза.

Това обаче само амбицира волейболистите от Варна да намерят правилната мотивация в четвъртия гейм, като те буквално доминираха във всички елементи и сломиха съперника с 25-14.

Миньор влезе по-зле в решаващия сет (2-4), но след шест поредни точки в своя полза (и само две за Черно море), перничани дори взеха инициативата при 8-6 след две успешни блокади. Двата тима се бориха като лъвове за всяка точка, но моряците успяха да наложат волята си в заключителните разигравания и се поздравиха с победата (15-13), след две успешни блокади на Борис Начев.

Перничани спечелиха среброто в уникална драма с много качествен волейбол

Ето какво написаха на официалната си страница във Фейсбук състезателите на ВК Миньор:

„След голяма драма загубихме финалния мач от отбора на Черно Море с 2-3 (25-18 / 21-25 / 26-24 / 16-25 / 12-15 ). Битката за всяка точка беше жестока, борихме се мъжки до последния съдийски сигнал, но за съжаление оставаме със сребърните медали. Благодарим за подкрепата на всички наши фенове. Продължаваме напред с високо вдигнати глави!“

От Националната волейболна лига коментираха мача по следния начин:

„Беше един доста емоционален ден в Стара Загора, не мислите ли?

Moмчетатa от ВК Черно Море Баск- гр.Варна със сигурност ще се съгласят с нас. Грабнаха златните медали във Висшата лига! Осигуриха си място в мъжкия ни елит от следващия сезон!

Но нашите аплодисменти са и за състезателите на Волейболен Клуб Миньор Перник, които за пореден път показаха огромния си потенциал!“

Камен ЯНЕВ