Кирил Петков със заявка за цял мандат: Две нови министерства и четирима вицепремиери

“Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено от българските граждани по време на изборите”, каза Радев пред представителите на “Продължаваме промяната”, които първи влязаоха при него.
Той посочи конкретно темата за Северна Македония, по която иска да чуе позицията на спечелилата изборите партия.
Лидерът на “Продължаваме промяната“ и евентуален нов премиер Кирил Петков каза, че очаква бързо да бъде съставено правителство, което да изкара цял мандат. Той потвърди, че в новия кабинет ще има четирима вицепремиери и две нови министерства.
Едното ще е Министерство на държавните предприятия, което според неофициална информация ще се води от председателката на БСП Корнелия Нинова.
Радев даде заявка да бъде също толкова критичен към всяко следващо управление, както е бил критичен към управлението на ГЕРБ. А от партията на Бойко Борисов обявиха, че ще бъдат “опозиция на ляволибералното управление“.
От ДПС пък призоваха за диалог между партиите и възстановяване на нормалността в политиката.
Не противоречи на законите на физиката ДПС да подкрепи правителството, каза Карадайъ.
От БСП се обявиха за ограничаване на правомощията на главния прокурор и социални компенсации.

Как ще бъдат разпределени местата в следващия кабинет

Лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков каза от своя страна, че очаква бързо да бъде формиран кабинет, който да изкара цял мандат.
Той съобщи след консултациите при държавния глава, че в новото правителство ще има четирима вицепремиери и две нови министерства.
Той потвърди, че ще има Министерство на държавните предприятия.
“Министерството на икономиката плюс едно-две държавни предприятия ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа, а другото на държавните предприятия”, допълни Кирил Петков.
“Мислим го главно от ефективност – как една бъдеща изпълнителна власт би работила най-добре”.
Кирил Петков съобщи, че до 24 часа ще стане ясно коя партия колко министерски поста ще има.
“Разпределението е много близко до пропорцията на депутатите в Народното събрание“, каза Петков.
Той каза, че мандатът за съставяне на правителство ще им бъде връчен от президента в рамките на тази седмица.
Петков каза, че четирите преговарящи партии са близо до съгласие. Вече е готово проектоспоразумението между партиите, което ще бъде подписано от “Продължаваме промяната” поотделно с всяка една от другите партии.

“С уважение към гласподавателите на всяка една от партиите, ние избрахме принципа на пропорционалност – всяка от партиите в тази коалиция да бъде близо до техните гласове представена в тази коалиция. Важно е за нас всеки в коалицията да се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България“.

След “Продължаваме промяната“ влязоха представителите на ГЕРБ-СДС


“Вижданията ви за дейността за характера на бъдещото управление са важни както за нас, така и за всички български граждани. Вие безспорно сте формация с богат политически опит в българския политически живот и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост“, каза президентът Румен Радев.

От своя страна председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че “сме тук, за да заявим нашата позиция като опозиция на формиращото се ляволиберално управление“.
“Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Най-силно по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата коалиция е втората политическа сила в 47-ото НС… Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция… От свое име, г-н президент, и от това на колегите ми Ви обещавам, че ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, която отличихте, но и заради опита ни, те ще получат такава помощ и съвет. Освен това Ви обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана, ще бъде сочена“, каза Десислава Атанасова.

ДПС призова за диалог между партиите

След това и представителите на ДПС влязоха в президентството.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че политическата криза не настъпва за един ден, а през годините сме стигнали до ситуацията, в която се намираме.
Лидерът на ДПС заяви, че тепърва ще видят какво ще предложи правителството като програма, но не е по-маловажен и персоналният му състав.
На въпрос дали има вероятност ДПС да гласува за правителството, Мустафа Карадайъ заяви: “Дали има вероятност? Мисля, че това не противоречи на законите на физиката”.
“Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Не е нова тема за нас от ДПС, защото през годините ние неведнъж сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа криза. Много пъти сме могли да дефинираме какво разбираме под възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията и възстановяване на държавността. Въпросът е как преодоляваме политическата криза”, каза той.

БСП: Да се ограничат правомощията на главния прокурор

Последните за понеделник консултации бяха с БСП.
Радев каза, че “БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията“.

“Обществото ни е дълбоко разделено социално с растящи неравенства, с бедност в резултат на порочен управленски модел до момента и се надявам, че вие ще имате сериозен принос в решаването на тези проблеми. Новото управление има нужда от силен социален вектор“, допълни Радев.
Корнелия Нинова каза от своя страна, че разговорите за формиране на правителство продължават и в момента.
“Ще положим до край усилия да има редовен кабинет и работещ парламент. За нас важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета. Да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени. Да направим всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената за битовите потребители”, допълни тя.
По отношение на съдебната система Нинова заяви, че би трябвало правомощията на главния прокурор да бъдат ограничени, независимо как се казва той. БСП са на мнение, че трябва да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура.
Консултациите започнаха в 9 часа, а последната среща бе насрочена за 14 часа.
Във вторник президентът е поканил “Има такъв народ“, “Демократична България“ и “Възраждане“.
След консултациите държавният глава трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила – “Продължаваме промяната”.
Тя разполага със 7 дни, в които да изпълни мандата или да го върне. При неуспех мандатът отива при втората партия – ГЕРБ-СДС. Ако и тя се провали, държавният глава сам избира третата формация, на която да връчи мандат.
От две седмици формацията, която спечели третия за годината парламентарен вот – “Продължаваме промяната“, преговаря за коалиционно правителство с ИТН, БСП и “Демократична България“.
Проектът на коалиционното споразумение вече е на финалната права.
Съпредседателят и евентуален бъдещ премиер Кирил Петков каза, че очаква до дни формацията да подпише коалиционно споразумение поотделно с трите други формации от бъдещата управленска коалиция./ mediapool.bg