Tuesday, July 23, 2024
HomeРегионСанданскиСлед нарушението на кола на НСО: Вандали изрязаха 11 ограничителни колчета в...

След нарушението на кола на НСО: Вандали изрязаха 11 ограничителни колчета в инфарктен участък от Кресненското дефиле

Трасето е печално известно с над 200 катастрофи, от въвеждането на забраната за изпреварване не е регистрирана нито една

 

11 ограничителни колчета са били изрязани в участъка от път I-1 през Кресненското дефиле. Според АПИ виновници са недобросъвестни граждани. С тази вандалската проява се създават предпоставки за нерегламентирано изпреварване в отсечката, регистрирана от МВР като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

От АПИ изтъкват, че от 2016 г. до средата на 2021 г. по това трасе са станали 246 пътни инцидента, а от въвеждането на забраната за изпреварване с монтирането на ограничителните колчета не е регистрирана нито една катастрофа. По данни на „Пътна полиция“ около 70% от катастрофите в последните години са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост.

Повредените ограничителни колчета по пътя през Кресненското дефиле ще бъдат възстановени и отново ще трябва да се изразходват бюджетни средства вместо да се влагат в нова маркировка, пътни знаци, мантинели и мерки за безопасност, уточниха от АПИ. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава пътуващите по републиканската пътна мрежа да информират незабавно органите на МВР, ако забележат недобросъвестни граждани, извършващи вандалски актове или кражба на пътни принадлежности.

В средата на юни колчетата по първокласния път през Кресненското дефиле бяха монтирани, за да се ограничи изпреварването. В свое изказване тогавашният регионален министър Гроздан Караджов обясни, че мярката се предприема, защото неправилното изпреварване в този участък е основната причина за пътните инциденти.

За повишаване безопасността на движение в 16-километровия участък от път I-1 през Кресненското дефиле /от 380-ти до 396-ти км/ и за изпълнение на екомерките за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици, АПИ работи по проект за обезопасяване на отсечката. Част от тях включват ограничаване на изпреварването, поради недостатъчна видимост, и скорост до 50 км/ч. При спазване на мерките за безопасност преминаването през отсечката отнема до 20 минути.

Над 11 000 автомобила на денонощие преминават по път I-1 през Кресненското дефиле и това е един от най-натоварените участъци в страната.

Работата по обезопасяване на отсечката през Кресненското дефиле не е приключила. АПИ призовава шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно създадената организация за безопасност на движението и да не предприемат рискови маневри в 16-километровия участък. Проектът предвижда да бъдат поставени и камери на „Пътна полиция“, които да следят за стриктното спазване на правилата за движение в отсечката.​

Преди няколко дни обаче се появи видео, разпространено в социалните мрежи, на което се вижда как автомобил на НСО опитва да изпревари колоната от автомобили в дефилето, въпреки че те няма къде да отбият заради тесния участък.

От МВР съобщиха, че са запознати със случая и започват проверка.  “Автомобилът е на Националната служба за охрана и е управляван от водач на службата. Автомобилът е превозвал охранявано лице”, казват от НСО, но не уточняват кой е охраняваният, пътувал в колата. ОТ НСО също обявиха, че започват вътрешна проверка по случая.

Според очевидци на случката шофьорът се движи с пусната звукова и светлинна сигнализация. На видеоклипа ясно се забелязва как колата избутва другите автомобили от платното за движение.

 

RELATED ARTICLES

3 COMMENTS

  1. Тея от НСО са с със по 5 ташака. Мислят си че са всемогъщи и Господ ги пази, всъщност за на заплата.Ама действат по заповед.Мислех си че законите в България са за всички ,но уви за утепанци които нема да ги избереме не важат законите.Утепанци ,утепанци и утепанци се возят в колите на НСО.

  2. Мръшляци ,на тия избори БОИКО БОРИСОВ ЧЕ ВИ ИЗМЕТЕ КАТО циганка фас .

Comments are closed.

Most Popular