Липсата на регулация остави затворени хранителни магазини и кафенета в Гиздова махала

Петнайсет заповеди за запечатване на обекти в ромските квартали в Кюстендил и Дупница са издадени след проверка на прокуратурата.
Контролните органи са посетили ромския квартал „Изток“ в Кюстендил, както махалите „Гиздова“, „Каваклия“, „Ценеви“ и „Горна махала“ в Дупница, за да установят законността на съществуващите търговски обекти, съобщиха от държавното обвинение. Проверките са направени от няколко контролни институции, като те са регулярни и се следят от прокуратурата по линия на надзора за законност.
Служители на Главна дирекция “Фискален контрол” при ЦУ на НАП са проверили 41 обекта в двата града. В 13 от тях са били констатирани нарушения – установена разлика в касовата наличност, липса на фискално устройство и липса на паспорт в търговския обект. Издадени са били 15 заповеди за налагане на принудителна административна мярка “запечатване на обект”, уточниха от прокуратурата.
При извършените проверки представителите на РД “Противопожарна безопасност и защита на населението” са установили 27 несъответствия с правилата и нормите за пожарна безопасност в 41 обекта. За всички тях са издадени писмени разпореждания за отстраняването им.
Административни санкции, за общата сума от 16 000 лева, са били наложени от Областната дирекция “Безопасност на храните” (ОДБХ) на търговци, извършили нарушения на Закона за храните. При проверки на 32 обекта в Кюстендил и Дупница са били съставени 16 акта за установяване на административно нарушение, както и 16 наказателни постановления. Същият брой са и издадените от контролния орган заповеди за спиране на дейността на обектите.
От прокуратурата допълниха, че не ca били констатирани несъответствия относно безопасността и произхода на храните, условията и сроковете на съхранение, както и здравния статус на работещите.
„Доколкото знам, при сегашната проверка не са затваряни нови обекти в нашата махала. Част от тях обаче все още са затворени след предишната проверка, която беше преди няколко месеца. След нея те не са отваряли. Това са най-вече хранителни магазини, както и няколко кафенета. Беше им казано, че не могат отново да започнат работа, преди да си оправят документацията. Собствениците се опитват да въведат нещата в ред, но нямат регулация за ползваните места. Искат да си платят, но като липсва документ за собственост, ситуацията става доста трудна“, коментира пред „Вяра“ жител на „Гиздова махала“, запознат с проблемите на живеещите в квартала.

Димитър ИКОНОМОВ