След Симитли: Земетресения разлюляха и Костенец

Земетресение от 3 по Рихтер бе регистрирано южно от Костенец, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Трусът бе отбелязан в неделя, около 14:15. Той бе с дълбочина 9 км. Няма данни да е усетен, както и да има нанесени щети.

Това е второ земетресение в рамките на денонощие, регистрирано в района на Костенец. В събота бе регистриран друг трус в 17:46 ч., на 5,8 километра от град Момин проход, като дълбочината му бе 9 километра.

Няколко часа по-рано, друг трус разлюля отново района край Симитли. Земетресението бе с магнитуд 3,2 по Рихтер и бе регистрирано в 10:38 ч. на 2,7 км от града. Дълбочината на труса бе 11 км. В населеното място, то е усетено като 4 степен по Рихтер.

Жители на Благоевград и Радомир също са почувствали разместването на земните пластове. Трусът е продължил около 10-15 секунди.

Припомняме, че в близост до Симитли за седмица бяха регистрирани 60 земетресения. Първото бе усетено на 4 септември. Най-силният трус беше на 9 септември. Той бе със сила от 4-а степен и дълбочина от 14 км.