• Авиолинията София-Скопие ще бъде реалност до 60 дни, заяви премиерът Кирил Петков

  • Димитър Ковачевски: България прие да използва името Северна Македония

България и Република Северна Македония са се договорили да бъде използвано краткото име на страната – Северна Македония. Това става възможно, след като Скопие е изпратило нота до ООН, в което посочва, че името се отнася до политическото обединение, но не и за географския регион, част от който е част от територията на България. Това стана ясно след срещата на премиерите на двете страни Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие.
Ковачевски по този начин посочи, че страната му няма териториални претенции към България.
Добросъседството оттук нататък ще се измерва в реални стъпки, категорично заяви Кирил Петков.
Ясно мога да кажа, че линията София – Скопие ще бъде реалност и до 30 дни ще имаме точните специфики, обясни българският премиер Кирил Петков.
До 60 дни самолетната връзка Скопие-София – затворена след 2-годишна безуспешно функциониране 2007-2009 г. поради липса на пътници, ще бъде факт, обявиха още двамата премиери.
Договорени са работните групи, които вече бяха анонсирани: по бизнес, образование, инфраструктурна свързаност и въпроси по евроинтеграцията.
Следващата среща ще бъде на 25 януари, като всяка седмица работните групи ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, а не само политически изказвания, допълни Кирил Петков.
Двамата премиери отново изразиха разбирането си, че историческата комисия ще работи по-добре в нов контекст, когато останалите работни групи ежеседмично обявяват пред обществеността конкретни резултати от своята дейност. Те демонстрираха приятелски отношения, като се прегърнаха в началото на церемонията по посрещане.
Кирил Петков ясно отговори, че идентичността и езикът в Република Северна Македония са въпроси, решени още с Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. Нито той, нито Ковачевски отговориха ясно ще има ли промени в Историческата комисия.
Създаването на условия за бърз напредък в евроинтеграцията е един от най-важните приоритети на новия премиер на РСМ, съобщи Ковачевски.
България първа ни призна преди 30 години, в изключително сложни политически условия. 30 години по-късно, ние отваряме нов етап в нашите отношения, каза още премиерът на РСМ.
Двамата премиери са очертали и основните приоритети пред двете държави с хоризонт периода 2022-2029 г.
Ще се формират работни групи по конкретни проекти, свързани с търговията, транспорта, инфраструктурата и транспортните връзки. Те ще работят заедно и очаквам наскоро да се реализират инициативите, допълни Ковачевски.
“Това е първата голяма крачка”, допълни Ковачевски./БНТ