След тежката катастрофа с д-р Моллов: Прокуратурата иска проверка на ремонтирания участък на пътя Симитли – Разлог

Опасното трасе е без временна маркировка, има разлика в нивата на настилките и липсва свързващ асфалт

Състоянието на стоматолога от с. Кочан се подобрява

Районна прокуратура – Благоевград възложи съвместна проверка на ремонта на път II-19 в участъка Разлог – Симитли.
Тя ще се извършва по реда на надзора за законност и за защита на обществения интерес и правата на гражданите на Областно пътно управление-Благоевград, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР-Благоевград и Районно управление на МВР- Разлог.

Сред причините за възлагането й са тежкото пътнотранспортно произшествие на пътя, извършването на ремонтни дейности, както и постъпила информация за нарушения при осъществяване на временната организация на движение при ремонтиране на посочения пътен участък.

Държавното обвинение установи, че там не е изпълнена временна маркировка върху пътното платно, като изцяло е положена нова асфалтова настилка. Налице са данни, че в участъците, свързващи с общински пътища, разликата в нивата между новоположената асфалтова настилка и тази на платната от общинските пътища е значителна. Неполагането на асфалт, който да осигури плавен преход от едното пътно платно в другото, води до затрудняване на движението на моторните прeвозни средства при напускането на път II-19 и включването в общинските пътища и обратно. Това създава предпоставки за произшествия и технически повреди на моторните превозни средства, посочват от прокуратурата.

На съответните контролни органи са дадени подробни указания за извършването на съвместни проверки, с оглед предприемането на превантивни мерки за предотвратяване на ПТП, водещи до административни нарушения по Закона за движението по пътищата и престъпления против транспорта по Наказателния кодекс.
Проверките следва да установят налице ли са нарушения при осъществяване на ремонтните дейности, спазване на правилата за обезопасяване на служители, наличие на организация за временно движение, поставени пътни знаци, които да гарантират безопасност на движението и конкретната пътна инфраструктура.
С оглед правомощията си контролните органи следва да уведомят Районна прокуратура – Благоевград за резултата от проверката в указания срок с обобщен доклад за направените констатации и всички относими документи. При установени пропуски и/или нарушения по прилагането на нормативни актове е необходимо да се посочи тяхната причина и предприетите мерки за отстраняването им.

Припомняме, че на 18.11.2022 г. при тежка катастрофа пострада специалистът по дентална медицина д-р И. Моллов, от гоцеделчевското село Кочан.
Това стана на ремонтирания участък от пътя Разлог-Симитли, със сигнализация и пътен знак А23. По информация на ОД МВР- Благоеград инцидентът възниква след като товарен автомобил „Скания“ с 45-годишен водач е ударил странично лекия автомобил „Лен Ровер“ на 52-годишния зъболекар. С множество травми той бе транспортиран за лечение в столичната болница за спешна медицина “Н. И. Пирогов”.

Към настоящият момент състоянието на д-р Моллов се подобрява. “Състоянието на доктора се подобрява. Той е в стабилно състояние и се възстановява. На сесията бе дадена актуална информация за неговото здравословно състояние и към настоящия момент може да се каже, че вече е вън от опасност за живота”, сподели зам. кметът на Община Сатовча.