Смениха шефовете на НАП и на Агенция “Митници” (ОБНОВЕНО)

Румен Спецов

Ръководителите на Националната агенция за приходите и на Агенция „Митници“ Румен Спецов и Павел Тонев са освободени от длъжност. На тяхно място са назначени Борис Михайлов и Павел Геренски.

И двамата сменени шефове са назначения на Асен Василев като министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев, като около Спецов останаха множество неизяснени въпроси

Министерският съвет е освободи Румен Спецов по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите, съобщиха от правителствената пресслужба. Оттам уточниха, че по официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 година.
В съобщението на правителствената пресслужба допълват, че има проблем със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли просрочените задължения на въпросното дружество, чието име не се споменава, към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП, пишат от пресслужбата.

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов. Той е бил ръководител на Държавен фонд „Земеделие“, ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото.

Румен Спецов каза по бТВ, че отстраняването му е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на приходната агенция.
Междувременно, от финансовото министерство информираха, че служебният министър на финансите Росица Велкова е освободила Павел Тонев от поста директор на Агенция “Митници”.

Временно на длъжността е назначен Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор.

При встъпването си в длъжност министър Росица Велкова отклони въпроса дали ще запази ръководствата на двете приходни агенции./БНР