Monday, July 15, 2024
HomeРегионБлагоевградСменят печките на дърва в Благоевград с климатици, термопомпи и пелети

Сменят печките на дърва в Благоевград с климатици, термопомпи и пелети

Проектът „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“ е изключително важен за общината, може би един от най-важните за последните десетилетия и един от най-важните за следващото десетилетие, каза пред журналисти и експерти кметът на Благоевград Методи Байкушев. Той посочи, че лошият въздух е вторият фактор за преждевременна смърт в глобален план, което важи и за страната ни. Повече от сто души на всеки 100 000 умират заради лошия въздух, освен за белодробни заболявания, е и фактор за получаване на сърдечно-съдови заболявания, диабет, тежки алергични състояния, автоимунни заболявания, каза още Байкушев.

Днес в областния град бе представен в подробности проектът, с който се предвижда да се подобри качеството на атмосферния въздух на територията на общината чрез подмяна на печки или котли на твърдо гориво с алтернативни екологични източници на отопление.

Въздухът в Благоевград е особено лош поради специфичните ни географски и климатични особености, отбеляза кметът на общината. Той посочи, че традиционно градът е на едно от челните места по замърсеност на въздуха. Причина за това са и климатичните и географски особености на града. Благоевград представлява котловина, а през зимата, когато се запалят печките на твърдо гориво, изгорелите газове и фини прахови частици трудно напускат атмосферата около града, те се „захлупват“ около нас, ние ги дишаме и това причинява здравословни проблеми на всички, а най-уязвимата група са малките деца, отбеляза Методи Байкушев. Този проект е възможност да решим проблема с мръсния въздух в Благоевград в изключително висока степен, допълни той.

Проектът е финансиран по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г., съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет на страната. Общата му стойност е над 21,7 млн. лева, от които близо 18,5 млн. лева е финансирането от ЕС, а около 3,6 млн. лева е националното съфинансиране. С него се очаква да се обхванат над 4600 домакинства, а ефектът да усетят всички жители на общината. Крайният срок по проекта е 22 декември 2028 г.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular