• Задържаните заплашвали хора по телефона, посещавали и домовете им

 

Трима души са задържани за 72 часа за изнудване и принуда на длъжници на фирма за кредити в Перник. Това съобщиха от прокуратурата. Арестуваните са част от организирана престъпна група. За целите си те използвали лиценза на кредитна институция със сходно наименование. Тримата са задържани при акция на Спецпрокуратурата и териториалната служба на ГДБОП в Перник. В хода й са проверени 7 адреса и 3 автомобила, направени са лични обиски. Открити и иззети са записи на заповеди и пълномощни, лични документи, кредитни и дебитни карти на длъжници, бележки с имената на кредитополучатели, дължими от тях суми и наложени им наказателни лихви, свидетелство за регистрация на автомобил, 5000 лева в брой, както и други доказателства за престъпна дейност.

Доказателствата сочат, че групата е действала на територията на област Перник от март 2017 г. Участниците се представяли като служители на фирмата за кредити, без да имат трудови правоотношения с нея, нито с друг работодател. Въпросната фирма предоставяла неголеми кредити, предимно на малоимотни хора, повечето от които от ромски произход.

Тримата „служители“ – всичките с криминални досиета, изнудвали длъжници, които не успявали да погасяват вноските си, като ги заплашвали по телефона и при посещения в домовете им. Прилагали физическо насилие, налагали и наказателни лихви извън договорните условия за заем.