Wednesday, July 24, 2024
HomeРегионБобов долСписание TIME отбелязва положителните стъпки на трансформиращия се ТЕЦ Бобов дол

Списание TIME отбелязва положителните стъпки на трансформиращия се ТЕЦ Бобов дол

Там, където другите виждат заплахи, Любомир Спасов вижда възможности

„България – Бъдеще на Фокус“  – така озаглавява авторитетното списание Time страницата, посветена на ТЕЦ Бобов дол в майския си брой.

“Въглищата отдавна заемат централно място в енергийна сигурност и са опора на българската икономика.“ се отбелязва там, но дори и без да се отчитат предизвикателствата от Ковид пандемията ТЕЦ Бобов дол си поставя задача да се справи. С приблизително 850 служители Централата отговаря за производството на около 4% от енергията на България.

„Оказаната чест на ТЕЦ Бобов дол да бъде представено в най – тиражното и едно от най – влиятелните списания в света  – TIME, е от една страна потвърждение, че пътят, по който сме поели, трансформирайки се е правилен, а от друга – задължаващото да доведем нещата до край, какъвто ангажимент сме поели и към хората в региона“, каза изпълнителният директор инж. Любомир Спасов.

В материала се казва, че инж. Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов дол, е решен да бъде част от радикалната трансформация на българската енергетика.

„Ние даваме пример на другите топлоелектрически ЦЕНТРАЛИ, които сега ни следват“, казва инж. Любомир Спасов пред списание ТИМЕ и още:

„Нашият парк за слънчева енергия е първият в странатам изграден от ТЕЦ. Ние бяхме първите, които въведоха биогориво, заменяйки въглищата…“

„За характера на инж. Любомир Спасов говори много това, че той видя това като възможност, а не като заплаха“, отбелязва авторитетното списание.

„За мен е голямо удоволствие да знам, че ще бъда човекът, който преобразява ТЕЦ Бобов дол в нов вид мощност от следващо поколение, отговарящо на екологичните изисквания…В рамките на следващите пет до десет години ще бъдем такива, произвеждайки цялата си енергия от устойчиви източници като биогорива и слънчева енергия. ТЕЦ Бобов дол също работи в партньорство с General Еelectric за доставка и монтаж на два броя газови турбини, работещи с водород, още една първа стъпка за българската въгледобивна промишленост.“

На друг фронт инж.Любомир Спасов има мисия да се увери, че по време на този преход Централата отговаря на строгите изисквания на законодателството на страната за опазване на околната среда.

„Вече гледаме много по-различно от преди“, казва той.

С магистърска степен по икономика и химическо инженерство, инж. Любомир Спасов разбира напълно значението, ако ТЕЦ Бобов дол може да привлече чужди инвеститори, от които се нуждае, за да реализира пълния си потенциал след въглищата.

„Проучваме възможностите за развитие на индустриален парк на наша земя, където наематели ще имат достъп до добри източници на енергия и вода и страхотни пътни и железопътни връзки“, каза той.

„Като променим това, което предлагаме, ние също променяме нашата марка и демонстрираме това – ние се движим в нова посока. Вече имаме много положителни сигнали от партньори, които очакваме скоро да дойдат тук, за да създадат своите производствени съоръжения“, каза инж. Любомир Спасов.

Целият материал може да бъде прочетен в майския брой на списание Тайм, където намират място и актуални позиции на съседните Гърция и Сърбия.

RELATED ARTICLES

Most Popular