Спонсор на ФИФА си иска обратно 47 млн., заради забраната за бира

Компанията “Бъдуайзер” ще поиска от ФИФА да й възстанови 47 милиона долара по спонсорския договор за доставка на бира на Световното в Катар на стойност $75 млн., пише британският в. “Сън”.
Anheuser-Busch InBev, която стои зад “Бъд” и ред други марки пиво, има контракт с футболната централа до 2026 г., когато Мондиалът ще е на “нейна” територия – САЩ, Канада и Мексико. За тогава той е за $112 млн., но концернът иска от тях да бъдат приспаднати въпросните 47 млн.

На толкова в АВ InBev са изчислили щетите от решението в “11-ия час” преди откриването на Мондиала да не се продава бира и друг алкохол на стадионите, а само на точно определени места. ФИФА се беше договорила с кралското семейство на Катар и организаторите бира да може да се търгува на арените, но домакините промениха мнението си в петък и притиснаха централата да изтика напитките на градус по-далеч.

Още тогава Anheuser-Busch InBev публикува изявление, между редовете на което се четеше недоволство. Сега на стадионите се продава само безалкохолна бира, която не се радва на голям интерес. Стигна се дотам феновете на Еквадор да скандират “искаме бира” по време на мача с Катар (2:0).

Продажбата на алкохол в емирството е строго лимитирана, забранена на повечето обществени места. Една халба (0,5 л) във въпросните фензони струва 14 долара, като това е най-високата цена за напитката в историята на Мондиалите. Дори в скъп град като Москва беше значително по-евтино.

Досега InBev не е казвала, че ще предприеме действия срещу ФИФА. “Ами това е неприемливо”, написа “Бъдуайзер” в Туитър малко, след като ФИФА обяви забраната в петък, но бързо изтри поста.