Ал.Везенков,  К.Милов, Бл. Тодев и квартетът от Сандански с признание от Министерство на младежта и спорта и БСТ

 

Изявени спортисти от Югозапада обраха наградите на церемонията „Гала на шампионите“, организирана от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. Най-успешните ни спортисти и треньори за 2022 г. бяха наградени със статуетки и парични премии на обща стойност 160 000.

В категория „Спортист на България 2022 г”. беше отличен баскетболистът Александър Везенков.  Спортистът, който е с  корени от гр. Бобошево,  успя да направи много силен сезон с националния отбор на България и клубния си тим „Олимпиакос“. Той  бе избран в идеалната петица на Евролигата.

В същата категория награда получи и голямото име в борбата Кирил Милов. Дупничанинът стана сребърен медалист от Световното първенство по борба.Той донесе и шампионска титла в родния си град от европейското първенството в Будапеща. Милов завоюва златното отличие в категория до 97 килограма.

В категорията „Млад спортист на България  2022 г.“ награда грабна младата надежда в биатлона Благой Тодев. Банскалията  спечели сребърен медал от Световното първенство за младежи и европейската титла в индивидуалната дисциплина на 15 километра от европейското първенство по биатлон за младежи, която се проведе в Поклюка (Словения).

Специалната награда „Пробив в световния спорт“ заслужи мъжката плувна щафета на 4 по 200 свободен стил. Квартетът от Сандански в състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев за първи път в историята участва във финал на световно първенство и зае осмо място на шампионата.

Наградите на ММС и БСТ бяха разпределени в седем категории, като номинациите бяха направени от комисия с участието на експерти от спортното министерство, председателя на Българската асоциация на спортните журналисти и представител на обществената телевизия.

„През изминалата година българските спортисти в олимпийските спортове са извоювали за България във всички възрасти общо над 140 медала от европейски и световни първенства“, каза в речта си министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Тя подчерта, че Българският спортен тотализатор подпомага българския спорт вече 65 години, а през 2022 г. той е предоставил общо 44 милиона лева в негова полза.

„Горда съм, че сред най-заслужилите, наред с утвърдени имена в спорта, застават и нашите млади шампиони. Запазваме успешните традиции в художествената гимнастика, бокса, борбата. Надежда дава пробивът в алпийските ски, биатлона, плуването, леката атлетика.

Позволете да се обърна с огромна благодарност и към наши спортисти, които през миналата година се включиха в доброволческите акции за разчистване на пострадалите от наводненията карловски села. По този начин те показаха, че спортът е нещо повече от медали и титли. Спортът е съпричастност и човешка солидарност“, каза министър Лечева.

Наградите в церемонията „Гала на шампионите“ връчиха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, олимпийските шампиони и медалисти Армен Назарян, Иван Иванов, Таня Богомилова, Тереза Маринова, Симона Дянкова и Ирина Никулчина, паралимпиецът Християн Стоянов, председателите на българските федерации по художествена гимнастика, волейбол и баскетбол – Илиана Раева, Любомир Ганев и Георги Глушков, генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.