Среща Ердоган – Мицотакис в Истанбул, темата е Украйна

За днес в Истанбул е предвидена среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Атина е с умерени очаквания от срещата днес на премиерът Мицотакис и турския президент Ердоган.
Очаква се двамата лидери да обсъдят кризата в Украйна и енергийните доставки за двете страни.
Промяна и затопляне на гръцко-турските отгношения очакват в Атина от срещата днес на премиера Мицотакис и турския президент Ердоган. Самата покана от турска страна се тълкува като желание да продължи конструктивния диалог и да се намали напрежението в Егейско море.
Основна тема в разговорите между двамата политици е руската инвазия в Украйна. И двете страни, като част от НАТО, имат различно отношение към Москва. Анкара отказа да приложи санкции, докато Гърция изпрати военна и хуманитерна помощ.
Има напрежение сред гръцките политици ,че е възможно Анкара да окаже натиск отново на Европейския съюз с бежански поток. Очаква се днес Мицотакис да получи гаранции, че това няма да се случи.
Енергийни доставки за Гърция чрез турския газопровод са важна част от днешната среща.
Гръцки експерти коментират, че за Атина е важно да се създаде личен канал за комуникация между двамата лидери за повишаване на доверието.
“Франс прес” припомня, че в четвъртък турският курортен град Анталия беше домакин на първите разговори между руския външен министър Сергей Лавров и украинския външен министър Дмитро Кулеба от началото на руската инвазия. Те обаче не успяха да постигнат прекратяване на огъня./БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС