Стана ясно колко ще плащат гражданите на ЕС, за да останат на Острова след Брекзит, и какви права ще имат

 

Премиерът Тереза Мей заяви в своята реч, след като бе постигнато споразумение между Лондон и Брюксел, че двете страни са направили компромиси, за да бъде подсигурено бъдещето на британците в Европа и на европейските граждани на територията на Острова. Споразумението трябва да бъде одобрено от останалите лидери на 27-те страни членки по време на Съвета на ЕС следващата седмица. Според условията на споразумението британските власти ще имат право да правят проверка на криминалното минало на европейските жители. Също така те ще бъдат облагани с такса за кандидатстване за “уседналост”, която няма да надвишава тази за кандидатстване за британски паспорт , която е 72,50 паунда.

При предишни разговори от Европарламента настояваха, че подобни проверки на криминално минало са нелегални и не бива да се позволяват. Guy Verhofstad също така искаше процесът за кандидатстване за оставане да е без такса. Британците в ЕС ще продължат да получават ползи от Европейската здравноосигурителна карта, докато живеят в страни членки. Това е победа за британския премиер. Като цяло гражданите на ЕС на Острова и съответно британските граждани в съюза получават право да останат. Правата на техните деца и на партньорите им с “трайни отношения” също са им гарантирани. Това е победа за ЕС. Tова разкрива британското издание “Дейли Експрес”, след като разкрива подробности от споразумението, постигнато между Дъблин и Лондон.

По-ранно днес бе съобщено, че Европейската комисия препоръчва да се премине към втори кръг от преговори, след като е било постигнато нужното като договорка. Уговорени са били физическата граница между Ирландия и Великобритания, правата на европейците и сметката за “развода”. Крайната дата за гражданите на съюза, обхванати от споразумението за напускане на ЕС, ще бъде 29 март 2019 г., когато Великобритания официално ще напусне ЕС.

Според изданието това е победа за съюза. Великобритания и ЕС са постигнали компромис правата на гражданите на съюза да бъдат напълно включени в британското законодателство. В споразумението за напускане на ЕС ще бъде включен механизъм, който ще позволява на британските съдилища да се обръщат към Европейския съд, ако има правни прецеденти относно разясняване точки от еврозаконодателството. Този механизъм ще работи 8 г. след Брекзит. Според изданието, цитирано от news.bg, това е победа за премиера Тереза Мей. ЕС е отчел победа относно влиянието на Европейския съд върху правата на гражданите на съюза на Острова. Европейският съд ще продължи да оказва влияние върху британските съдилища за правата на европейските граждани в продължение на 8 г. след Брекзит. Това обаче трябва да бъде допълнително подкрепено от редовен съдебен диалог и обмен между съдилищата.

Британското правителство и Европейската комисия ще имат правото да се намесват в съдебни случаи за правата на гражданите в британските съдилища и в Европейския съд. Това е искане на ЕС, което е удовлетворено. Системни проверки на криминалното минало на гражданите на ЕС, когато подават документи за статут, според сделката за Брекзит. Това е победа за Мей.