Стачка! Миньори и енергетици от Бобов дол, Кюстендил и Перник излизат на жълтите павета

Миньори и енергетици от въгледобивния сектор в Бобов дол, Кюстендил и Перниксе включват в национален протестен митинг-шествие срещу преждевременното затваряне на мощности.

Организатори са синдикалните организации на КНСБ и на КТ “Подкрепа”, Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, СМФ – КТ “Подкрепа” и Федерация “Енергетика” към КТ “Подкрепа”.

„ Причината за провеждането на този протест е надвисналата огромна опасност над енергийната независимост на страната, водеща до закриването на близо 60% от мощностите произвеждащи електроенергия без алтернатива. Това пряко засяга жителите на Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. 1500 души ще загубят своята работа, а хиляди още ще бъдат косвено засегнати“, написа в социалните мрежи синдикалистът от КТ „Подкрепа“ в Дупница, Марио Нинов. Той призова за силна обществена подкрепа срещу недомислиците в Териториалния план за справедлив преходза област Кюстендил.

„Катастрофата ще е колосална за града ни, а Бобов дол ще се превърне в призрачно място!“, прогнозира Нинов.

Припомняме, че  миньори и енергетици от ТЕЦ “Бобов дол”, “Топлофикация Перник” и рудниците в двете населени места вече излязоха на предупредителен протест. Те са категорични, че закриването на базови мощности ще се превърне в национален проблем, като под заплаха са енергийната и националната сигурност.

Протестът ще се проведе на 19 септември в София между сградите на Народното събрание и Министерския съвет на бул. “Дондуков”.