Стефан Янев пред НС: 30 военни са изтеглени от границата с Турция

Изтеглянето на хора от южната граница е свързано с вътрешна ротация и е съгласувано между МО и МВР, обясни служебният министър на отбраната Стефан Янев.

Процесът е продължил повече от месец и е в резултат на анализа на “Гранична полиция”, в който са отчетени тенденциите при миграцията.

Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев бе изслушан по искане на ГЕРБ за мерките в защита на националната сигурност, осигуряване охраната на държавната граница, кадровата политика, както и ресурсното осигуряване на министерствата на отбраната и на вътрешните работи.

В началото от левицата поискаха изслушването да се излъчва пряко по БНТ2, но мнозинството гласува против. Янев подчерта, че най-сериозен миграционният поток има на южната граница.

Преди 10 дни оттам е изтеглен контингент от малко над 30 души от 68 бригада Специални сили. Това не променя охраната на границата, техните задачи се поемат от други специалисти, които са в режим на подготовка, увери военният министър, цитиран от БТА. Той разясни, че до 27 април т.г. в общата задача по отбрана на границата с Турция са участвали около 261 военнослужещи, 33-ма са от 68-ма бригада Специални сили. Те обаче е трябвало да се върнат обратно в бригадата си, заради планирани учения с НАТО.

Трябва да бъде направен точен анализ на характера на заловените на границата с Турция и на задържаните на изхода със Сърбия, където не непременно всички са нелегално преминали, заяви още Стефан Янев.

Той припомни, че според утвърденото от МВР задание защитното инженерно съоръжение по границата Турция и прилежащият към него път е с обща дължина 201 км, от които 132 км е сухоземната дължина и 69 – речната.

За доизграждане остават малко над 70 км, за които има сключени договори и осигурено финансиране, отчете министърът.

До момента на областните администрации в Хасково, Ямбол и Бургас за построената вече ограда са изплатени общо близо 175 млн. лв. с ДДС. Той заяви, че задържаните на българо-турската граница и на българо-сръбската са по-малко от миналата година.

Недокомплектът на армията към края на февруари е около 5700 души, съобщи още военният министър в отговор на въпрос. По думите му, в момента бюджетът позволява да бъдат назначени нови 640 души, процедурите са започнали.

От 1 януари до 20 април на българо-турската граница са били задържани 294 лица. Това каза служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Вътрешният министър обясни, че спрямо същия период на миналата година се отчита намалението на задържаните на българо-турската граница със 79,8%. На изхода на българо-сръбската граница лицата са 1420, спрямо 2044 за същия период на 2016 г.