Стопани от Пиринско сигнализираха прокурор №1 Сотир Цацаров: Началникът на отдел в ДФ „Земеделие” Снежана Шаренкова и мъжът й Иван Тупавичаров нарочно бавят проекти по мярка 6.3

Сотир Цацаров

 

Група бенефициенти от Пиринско сезираха главния прокурор Сотир Цацаров и земеделския министър Румен Порожанов за корупционни практики в ДФ “Земеделие” в Благоевград. Според тях проблемът идва от страна на началник-отдел Снежана Шаренкова и мъжа, с когото тя живее на семейни начала – Иван Тупавичаров, които забавяли проекти по мярка 6.3. “От техните действия са потърпевши всички земеделски производители, които в момента са в дилема дали да засаждат културите за настоящата стопанска година, или да прекратят изпълнението на проектите си. В продължение на месеци обработката на проектите се бави умишлено с цел предлагане от страна на бенефициентите на различни суми. Нещо повече – имаме информация, че за да се изчистят различни казуси и проблеми по проектите, се изисква определена сума от бенефициентите чрез връчване на така наречената „десетдневка” – практика, която е прилагана с години от Иван Тупавичаров (нейния съпруг)”, твърдят стопаните в сигнал, разпространен до медиите.

Ето и част от текст на сигнала, изпратен до ресорните институции: “При обработката на различните проекти има случаи на допуснати технически грешки и които впоследствие поради тази причина са отхвърлени, но други проекти със същите технически грешки биват одобрявани, защото най-вероятно са си заплатили таксата. Въпросната Снежана Шаренкова, без да е спечелила конкурса, продължава да изпълнява длъжността началник-отдел, което поставя под съмнение легитимността на подписаните от нея документи, при положение че не е издържала теста на обявения преди време от ДФ „Земеделие” конкурс. Всички бенефициенти, които са си заплатили „таксата” за получаване на десетдневка, накарало Шаренкова няколко пъти да преразпределя проектите между различните експерти, с цел същите да бъдат разгледани от „правилните” експерти, с което допълнително забавя обработката на всички останали проекти, които не сме си заплатили таксата. Освен това за по-бързо обработване на проектите се изисква допълнителна такса от „семейството”. Подобен случай за злоупотреба със служебно положение е констатирано при извършената проверка от Инспектората към ДФ „Земеделие” през месец април 2017 г. По-конкретно става въпрос за случай, при който Шаренкова изпраща „съпруга си” на нерегламентирани проверки на място по мярка 6.3 без задължителните документи. За този случай имаме информация, че вече е наложено наказание на Шаренкова и Тупавичаров от дирекция „Инспекторат”. Това обстоятелство може да се провери чрез запитване до ДФ „Земеделие”.