Резките климатични промени и силното засушаване този сезон предизвикаха сериозни проблеми с част от зърнената реколта в страната. В Южна България стотици декари, засадени с царевица и слънчоглед, са унищожени.
В същото време средствата за напояване са отпаднали от Плана за възстановяване. За това от бранша настояват за спешни и адекватни мерки за справяне със ситуацията.
Дребни пити, с кухи семки и изгорели стъбла. Такава е ситуацията със слънчогледа на много места в Южна България. Заради сушата от този голям масив край град Съединение зърнопроизводителят Ангел Вукодинов ще получи не повече от 150 кг слънчоглед, което е поне три пъти по-малко от очакването.
“Сушата е доста сериозна. Ние днес на 16 август вече сме готови за жътва, а това трябваше да настъпи поне месец по-късно”, казва той.
Проблеми има и с царевицата. Есенните култури също пострадаха от засушаването.
“От 12-13 април до 6 юни тук нямаше абсолютно никакви дъждове и добивите паднаха на места под 300-400 кг, което е доста слаб резултат. Пшеницата, реколтата, която прибрахме, беше около 30, на места 40 процента по-слаба отколкото предходните 2 години”, казва Вукодинов.
Според представители на асоциацията на зърнопроизводителите у нас спешно трябва да се предприемат незабавни мерки за борба с климатичните промени. Варираните са да се създадат по-устойчиви на суша сортове и да има райониране по отглеждане на различните култури. Най-спешно е обаче да се възстановят напоителните системи, защото в момента от около 40 млн. дка у нас, се поливат не повече от 200 хиляди.
Заради проблема с изгорялата тазгодишна реколта, а и пълните складове от чуждестранен внос от българския бранш очакват и фалити.
“Влиза почти безконтролно внос на слънчоглед от Украйна. По-различни данни около 750 хиляди тона, а може би и повече, слънчоглед е останал в България, което забележете, че е повече от половината реколта, която ние прибираме в добри години. Тази година може би ще бъде 60-70 процента4, казва зърнопроизводителят.
В следствие на това продажбата на продукцията ще бъде на занижени цени, опасяват се от бранша./БНТ