Мащабна акция за почистване на коритото на река Струма се състоя за втора поредна година, в Кюстендилско. Въпреки дъжда, стотици се включиха в инициативата на Нarmonica organic foods – производители на биохрани. Акцията през тази година е за почистване на река Банщица, която с километри носи тонове отпадъци по течението си и ги влива в Струма, разказаха организаторите.

Те припомниха, че през миналата година бяха събрани около 1200 чувала боклук, част от които бяха рециклирани, а с набраните средства беше купена техника за кюстендилската болница.

“През тази година използваме специализирана техника, предстои поставянето и на съоръжения, които да улавят отпадъка в реката. Впечатляващо е, че се включиха и всички институции, наравно с нас. Целта е да променим нещата”, разказа пред БТА Людмила Добрева от Нarmonica organic foods.
Тя посочи, че са водени разговори с няколко гостоприемни депа, в съседство с Кюстендил, които са готови да приемат събрания днес отпадък съвсем законно. Средствата от рециклирането на подходящия отпадък ще бъдат използвани за предстоящи кампании за почистване и в помощ на кюстендилската болница.