Стотици се хванаха на Бабино хоро в Разлог

Традициите, свързани с Бабинден, който по стар стил се отбелязва на 21 януари, в Разлог са на особена почит, а всяка година в града и в околните села се извива характерното за този край Бабино хоро, на което се хващат всички баби и майки на „бабинчета“ (родените през изминалата година деца).

Снимки –  Didi D Photography, Община Разлог

Тази година празникът в Разлог започна с тържество в местното читалище, а медиците, които първи поемат новия живот, изненадаха майките и бабите, като се включиха в празника, облечени в характерните за този край носии. Спазена беше и традицията майка, родила рожба през изминалата година, да “полее” на специалиста по акушерство и гинекология и управител на местната болница д-р Радка Божикова, която от своя страна нарече за здраве и дълголетие на майките и бебетата, като пожела и да се раждат много деца.

Завеждащият отделението на акушерство и гинекология д-р Илиян Петров и младата лекарка д-р Гергана Петрова, също облечени в носии, бяха посрещнати с китка здравец и цветя и с благодарността на майките и бабите.

Бабиното хоро се изви от площада пред сградата на читалището в Разлог, премина през централната улица, а в цялата си пъстрота се разгърна на централния площад „Преображение“ в центъра на града. Стотици се хванаха на хорото и спазиха традицията, за да покажат уважение към хората, които помагат за появата на нов живот.