Страдащи от рядко заболяване алармират за липса на животоспасяващо лекарство

Около 1500 души са хората в България, които страдат от рядкото заболяване Миастения гравис и се нуждаят от лекарство, за да оцелеят. Те обаче алармират, чеживотоподдържащите медикаменти липсват в аптечната мрежа.
„Ние не може да живеем без тези лекарства. Не можем да водим живота, който и без това не е толкова пълноценен. Министерството на здравеопазването ни обрича на смърт. Нямаме друго лечение”, посочи пред NOVA Нели Върбанова.
Тя, както и останалите с рядкото заболяване, се страхуват, ако останат месец без лекарствата, които приемат ежедневно, защото може да загубят живота си.

„С тези лекарства в момента съм на крака. Заболяването е подобно на множествена склероза – отслабване в мускулите, говора, челюстта, преглъщането, двойно виждане. Хората са обречени на смърт без тези лекарства”, допълни тя.

От организацията на болните от заболяването са отправили и запитване към министерството. „Към този момент отговорът е, че фирмата, която внася лекарствата, просто е спряла, без да ги предупреди.
Докато в другите европейски държави медикамента го има. Само за България е спряно”, поясни Върбанова.
От фирмата вносител на липсващото лекарство обявиха, че доставките на медикамента в България ще бъдат възобновени в началото на юли 2023 г./НОВА