Страхуваме се най-много от Турция, търсим защита от Русия

Подобни настроения се наблюдават и в Гърция, а и в още държави на Балканите

34-13-01-turk-arm

Българите се страхуват най-много от Турция. Въпреки че сме членове на НАТО, притеснения за националната ни сигурност изпитваме най-вече от югоизточната ни съседка. И пак въпреки, че сме част от Алианса, при евентуален военен конфликт се надяваме най-вече на помощ от Русия. Това показва мащабно социологическо изследване на WIN и Gallup International. Резултатите сочат обаче, че не само българите споделят такова мнение.

Подобни са резултатите от допитването в още държави – Гърция и Словения. Югозападните ни съседи също виждат в Турция най-голямата заплаха за нациналната си сигурност. Специално за гърците решаващото е не членството в НАТО, а окупацията на Северен Кипър през 1974 г. Предвид това те споделят, че не могат да разчитат на защита от страна на НАТО и предпочитат военен съюз с Русия при евентуални конфликти, отбелязва Bloomberg. Освен нас, гърците, и словенците, на руска подкрепа се надяват и в самата Турция.

Тези четири държави обаче са по-скоро изключение, особено що се отнася до Европа. Повечето от анкетираните биха искали да имат на своя страна САЩ. Изследователите обаче отбелязват, че хората активно реагират на промените в международната структура на сигурността.

Хората в Китай също предпочитат военен съюз с Русия. Самите руснаци пък гледат по същия начин на китайците. Това, според заместник-председателя на асоциацията WIN/Gallup International Кънчо Стойчев, показва, че политиката на САЩ в последните 20 години е довела до сближаване между Москва и Пекин.

Деканът на университета по икономика и наука в Санкт Гален (Швейцария) Джеймс Дейвис смята, че резултатите от проучването показват също религиозен разкол в Европа. Гърци и българи избират православна Русия, а украинското и босненското общество е разделено по религиозен признак.

След американските действия в Ирак, по-малко европейци вярват, че САЩ трябва да играе глобална лидерска роля. С пристигането на Доналд Тръмп в Белия дом доверието на гражданите на ЕС във Вашингтон ще се намали, добавя един от експертите.

Социолозите са интервюирали повече от хиляда души във всяка от 66-те държави, включени в изследването. Точността му варира от 3.5 до 5 процентни пункта.

 

Снимка:

Българи и гърци се плашат най-много от Турция