Строг локдаун в 13-милионен китайски град

Северният китайски град Сиан нареди днес на всички свои 13 млн. жители да останат у дома в рамките на строг локдаун, предаде АФП.
Мегаполисът, прочут със своята Теракотена армия, ограничи съществено придвижването на хора, за да прекрати разширяването на огнище на Covid-19.
От миналата година Китай следва стратегия за „нула ковид“ – полага всички усилия максимално да намали броя на новите случаи, които са едва няколко десетки на ден.
Здравното министерство съобщи днес за 52 нови случая в Сиан, с което пациентите, регистрирани в града от 9 декември, стават общо 143-ма.
От полунощ в четвъртък всички домакинства могат да изпращат навън само един член на семейството веднъж на два дни, за да купи най-необходими неща. Останалите трябва да останат вкъщи, освен ако не възникне извънредна ситуация, съобщиха местните власти.
За да се избегне разпространение на вируса, жителите на Сиан вече имат нужда от разрешение при специални обстоятелства, за да вземат влака и да напуснат града.
Сиан започна вчера да тества цялото си население, а преди това препоръча на жителите да не излизат навън и да не се събират на големи групи. Близо 90 жилищни квартала са под карантина, но властите не уточняват колко души живеят там./БНР