„Студеното сърце“ на Кукления театър в Благоевград взриви публиката

Премиерната постановка по шедьовъра на Вилхелм Хауф блести със сценични ефекти

 

Фурор на сцената на кукления театър с най-новия спектакъл „Студено сърце“. Впечатляващата постановка и великолепната игра на куклените актьори оставиха със затаен дъх публиката, която избухна с бурни аплодисменти в края на представлението.

Спектакълът включва пъстра палитра от сценични ефекти и кукли, а актьорите Атанас Димитров, Наталия Петкова, Десислава Чардаклиева, Александър Станковски, Йоана Рачева, Димитър Сулев и Иван Тодоров подариха на зрителите разнообразни усещания за сетивата.

В края на премиерното представление „Студеното сърце“ поздравителни адреси и цветя, такива бяха поднесени и от различни културни институти.

“Студеното сърце” е спектакъл по приказката – шедьовър на Вилхелм Хауф.

Постановката представя мистика и реалност, легенда и житейска притча се преплитат. Това е приказка за човешкия възход и падение, за ценностите и морала изграждани с векове от преплитането на езическа и християнска религиозна култура.

Разказът за живота на бедния въглищар Петер Мунк и неговия стремеж към по-добър материален живот е поднесен в естетиката на скандинавските приказки. Богатството не може да направи човека щастлив, ако той е изгубил човечността и обичта си към хората. Петер продава сърцето си на Михел Холандеца – зъл демон. В замяна Петер получава власт и пари, но и сърце от камък. С каменното сърце той изгубва човечността си. Става престъпник и убиец защитен от пари и власт. Разкаянието е ключа, който Петер получава от Мъдрото Стъклено човече и той успява да отключи и върне обратно топлото си човешко сърце.

Драматизация и постановка – Тодор Вълов
Сценография и кукли – Наталия Гочева
Музика и музикална адаптация – Пламен Мирчев – Мирона
Художествено осветление – Ивайло Марков
Ателие: Петър Чекуров, Александър Гаралов, Евгения Лачева, Диляна Асенова, Румяна Рилска, Катя Петрова