Студенти вървят по стъпките на Владимир Димитров – Майстора

Рисуват картини на открито в село Шишковци

За четвърта поредна година студенти от Националната художествена академия тръгват по стъпките на известния български художник Владимир Димитров – Майстора. Групата от млади ентусиасти ще пристигне в кюстендилското село Шишковци, където рисувачът е творил в продължение на 26 години. Ненапразно по идея на Кюстендилската художествена галерия, носеща името на Майстора стартира студентски пленер, началото на който е поставено през 2014 г.

„Положителният отзвук от събитието затвърди убеждението, че взаимоотношенията между студентите и жителите на село Шишковци са оставили трайни следи във всички тях. Младежите имат възможността да черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, разказаха от културното звено.

„Наистина е много хубаво в нашето село. Децата идват тук, разказваме им всичко за Майстора, отделно от това много обичат местните гозби и кюстендилския зелник. Има деца, които след месеци се завръщат отново при нас да ни видят, което е много мило. Да не говорим, че когато идват, селото се изпълва с живот и забавления. Те рисуват по нивите, в центъра и където не се сетите“, коментира кметът на село Шишковци Климент Терзийски.

Стартът на пленера ще бъде даден на13 юни 2017 г. в къщата музей „Владимир Димитров – Майстора” в село Шишковци и ще продължи до 23 юни, когато в залите на Галерията ще бъде открита изложба с творби на студентите.

 

Миналогодишните студенти по време на откриването на студентския пленер „В духа на Майстора“ в къщата – музей в село Шишковци