Stanislav Georgiev KN

Ресторантьори, хотелиери, заети в туризма и собственици на центрове настояват цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“

Конфедерацията на българския туристически бизнес, Алиансът на туристическа индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация здраве и фитнес, Българската асоциация на ритейл центровете и представители на детските центрове излязоха  с декларация към правителството, в която определят наложените мерки като „дискриминативни за част от българския бизнес”. В декларацията разпространена от председателят на

Сдружението по туризъм в Кюстендил Станислав Георгиев се настоява за издаване на „зелен сертификат” да се признае тестът за антитела, какъвто модел е въведен и се прилага в Австрия. Според браншовиците и без това вече има създаден прецедент от страна на Министерство на здравеопазването, различен от европейската практика, съгласно който се разрешава за „зелен сертификат“ да важи поставянето само на първа доза ваксина. Хотелиери, ресторантьори , заети в туристически бранш и собственици на центрове настояват  още държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане, вкл. и в аптеките. Според тях е задължително цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“.Те мотивират искането си с факта, че държавата е  най-големия работодател и трябва да даде пример. В своята декларация браншовиците настояват още изискванията за „зелен сертификат“ да важат за всички, а не само определени браншове и те да бъдат „ дискриминарани”. Предложенията им включват „зеления сертификат“ да важи само, когато страната се намира в „тъмно червена“ и „червена“ зона. Заетите в сектора настояват още, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите, така и на проверяващите за спазване на заповедта.В последното си искане те настояват за спешно разрешаване на казуса , който да определи на кои хора не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Ето и декларацията, която разпространиха от Обединен български бизнес: 

Обединеният български бизнес: ЗАЕДНО можем да минем и през това!

Обединеният български бизнес подава ръка на държавата за възможно най-бързо и полезно решаване на тежката здравна и икономическа криза. Очакваме държавата да я приеме.

Считаме, че наложените към момента мерки са дискриминативни за част от българския бизнес и няма да доведат до желания здравен ефект.

На първо място желаем да изразим подкрепа за въвеждането на „зеления сертификат“, като единствена алтернатива на пълен локдаун, но не и по начина, действащ в момента.

На голяма среща на представители на множество организации, представляващи различни сектори се взе решение да се предложат на държавата следните промени в мерките:

  1. На първо място за издаване на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Освен това вече бе създаден прецедент от страна на Министерство на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши „зелен сертификат“ да важи след поставянето на първа доза ваксина.
  2. Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.
  3. Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“. Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен.
  4. Настояваме изискванията за „зелен сертификат“ да важат за ВСИЧКИ.
  5. Изискването за „зелен сертификат“ да важи само, когато страната се намира в „тъмно червена“ и „червена“ зона.
  6. Считаме, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите на засегнатите сектори, така и на проверяващите за спазване на заповедта.
  7. Спешно разрешаване на казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Мотивите ни за тези предложения са да се увеличи възможно най-много обхватът на „здравния сертификат“, което от една страна ще доведе до добър здравен ефект, а от друга ще отпуши възможно най-широк кръг от бизнеси.

Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, заявяваме готовност от сряда за стартиране на общонационални протести във всички градове.

На срещата присъстваха представители на:

Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове.