Ташко СУЛЬОТОВ

В първия кръг от първенството 2022/2023 на ЮЗ трета лига, група Б, на стадион Осогово в Кюстендил се срещнаха едноименния тим и Вихрен (Сандански). Срещата завърши наравно – 1:1. Това бе повод за разговор с младия и талантлив нов ст. треньор на Вихрен, 35-годишният Ивайло Василев, който преди това е бил наставник на втородивизионните Спортист (Своге) и Левски (Лом).

– Г-н Василев, какво заварихте като потенциал в мъжкия отбор на ФК Вихрен?

– Заварих едно грамотно ръководство, колеги и добри футболисти. От моето пристигане до старта на първенството наличните футболисти даваха всичко от себе си, и това се видя още в първия мач, завършвайки 1:1 срещу основния претендент през изминалото първенство за първото място на ЮЗ трета лига. Нито съм правил селекция, нито цялостен подготвителен период. Предстои ни много работа. Надявам се да направим една сплав от опитни и млади футболисти, да изградя един добър колектив, защото футбола е колективен спорт, и идеите ми и техния професионализъм да дадат своя положителен резултат.

– На какъв брой състезатели ще разчитате през настоящото първенство и с кои треньори ще работите?

– На 3-ма вратари, 22 полеви играчи. Част от екипа ми ще бъдат треньорът на вратарите Георги Шейтанов, помощници Панталей Маникатов и играещият капитан Вальо Георгиев.

– Достатъчна ли е наличната материална база и осигурен ли е отборът финансово?

– Материалната база е напълно достатъчна за нормално протичане на занимания и провеждане на официални срещи. От спортния директор Георги Бачев имам уверението, че ще имаме пълно финансово обезпечение.

– Мнението ви за разделяне на ЮЗ трета лига на две групи?

– По-добре беше да бъдем една група, защото щеше да има повече играни срещи, макар и при сгъстен цикъл. Това щеше да бъде добре за развитието и изявата най-вече на младите футболисти.

– Основните ви съперници в групата?

– Всеки един отбор в групата ще бъде наш противник и не бива да излизаме на терена със самочувствие и подценяване. Нагласата ми е да подготвя отбор, който да бъде победител във всяка една среща, независимо къде и срещу кого ще се играе.

– Целите, поставени от ръководството на клуба?

– Да играем правилен, атлетичен и резултатен футбол и да се обръща голямо внимание за развитието на младите момчета. Апетитът идва с яденето.

– Очаквахте ли успех срещу ФК Кюстендил – един от лидерите в групата, и то като гости?

– Аз съм човек с характер на победител. Очаквах, че ще излезем с чест от двубоя, и това вече е факт.

– Какво да очакват феновете на Вихрен от вас и отбора?

– Да работим в една посока, да бъдем подкрепяни от трибуните най-вече в трудните моменти, когато играта не върви, а футболистите, на които съм гласувал доверие, да се отчитат по най-добрия начин на терена.