Събрани са 1200 лв. по сметката за изграждане на паметник на загиналите във войните за национално обединение перничани, съобщи Георги Чернев – председател на академия “Знание и самоусъвършенстване”. От тях 800 лв. са постъпили от продажбата на картини от изложбата “Арт Перник”, която е с кауза за подпомагане на строителството на монумента.

Творби на художниците Данаил Атанасов, Десислава Денева, Дили Бозаджиева и Мая Горова са откупени за по 1000 лв. всяка. По 200 лв. от стойността на творбите си художиците даряват за паметника.
В Регионалния исторически музей е подредена изложба от 21 картини на 21 художници от София, Стара Загора, Созопол, Сливен и Перник. Свои творби показват и пет възпитаници на школата по изобразително изкуство в Обединения детски комплекс в града.

Инициативата за изграждане на паметник на загиналите във войните за национално обединение перничани е на Съюза на военноинвалидните кооперации в града и датира от две години. По данни на инициативния комитет около 140 жители на миньорския град са намерили смъртта си във войните от 1878 г. до 1945 година.
Изготвен е проект за бъдещия монумент. Той представлява две срещащи се трапецовидни стени със знака за храброст между тях. На стените ще бъдат изписани имената на героите.