Й. Татарски

Гражданската квота на БСП отвори път на партийци като Татарски и Дангов към парламента

Йордан Татарски от Кочериново най-сетне се уреди с място в партийна листа и вече е кандидат за народен представител от БСП. След серия от политически совалки до „Позитано” 20 и няколко избираеми региона Татарски заема последната осма позиция в листата на червените за район Видин. Бившият областен управител и главен съветник на Корнелия Нинова получи благословията на своята лидерка заедно с другия кандидат за депутат – Първан Дангов. И двамата в един и същи ден бяха „спуснати централно” като представители на гражданската квота в партийните листи на Кюстендил и Видин. „Явно Нинова „нарежда” приближените си чрез местата, определени  за общественици и коалиционни партньори. Това е някаква нова практика, която се извършва в нарушение на устава и всички утвърдени в годините правила за работа в партията. Говорим не за единични случаи, а за  тенденция, тъй като примерите са от цялата страна. Навсякъде са приближени и „послушници” на Корнелия”, коментират, разочаровани от поведението на Нинова, членове и симпатизанти на партията. Запознати припомниха, че неслучайно Йордан Татарски и Първан Дангов се появиха заедно по време на заседанието на Областния съвет на БСП в Кюстендил, на което бяха утвърдени имената на номинираните за народни представители. Само ден преди това Татарски беше подал заявление в областната централа, с което декларираше готовност името му да бъде сред обсъжданите за място в кандидатлистата.

Припомняме, че желанието на Татарски да попадне сред номинираните за парламента премина през няколко емоционални периода. Първият беше свързан с „драматичния”  по негови думи  избор на избирателен район. Партийният функционер се разкъсваше между Кочериново и Димово. Тогава той изля душата си в обръщение през ФБ.

„Най-лесното решение бе да не се кандидатирам за народен представител и за това има правдиво обяснение с оглед на факта, че съм съветник в Политическия кабинет на Председателя на БСП и моята кандидатура няма как да не даде повод за злонамерени атаки към др. Корнелия Нинова. Но аз никога не съм бил страхливец и винаги съм приемал предизвикателствата, и винаги съм се движил по острието на секача. И този път не изневерих на себе си – направих своя избор и написах изискваното мотивационно писмо. Аз избрах по-трудния път и по-голямото предизвикателство, свързани с възраждане на Северозападния регион“, написа тогава Татарски. Той посочи, че се е спрял на Димово поради дълбоко лични причини, обяснявайки, че съпругата му е родом от този град. Към този момент Татарски поиска прошка от социалистите в Югозапада. Няколко седмици по-късно се разбра, че социалистите в Дулово не са оценили големия жест към тях и не са номинирали партийния функционер в листата си с представители за Народното събрание. Тогава Татарски направи рязко вертикално спускане и отново се приземи на родната политическа територия със заявка името му да бъде включено в обсъжданите за място в листата от Кюстендилски многомандатен район. Така Татарски натрупа два неуспешни опита да пробие партийните структури и името му да бъде изписвано заедно със заветното тире като кандидат за народен представител.

В крайна сметка, в последния момент, Корнелия Нинова се смили над своя съветник и го „спусна” в листата на район Видин, представяйки го като гражданина Йордан Татарски. Идва ред да разберем дали отново ще поиска прошка от социалистите в Югозапада!