Съветът на град Скопие одобри списъка с новите-стари имена на улиците в столицата. Информацията съобщи във фейсбук профила си лично кметът Петре Шилегов.

„Мексичка“, „Ленинова“, „Железничка“ … се връщат в нашето Скопие, написа той в поста си. Както съобщиха по-рано градските власти, няколко улици в Скопие ще получат нови имена, или по-точно ще си върнат старите. Според Шилегов процесът е започнал още през 2019 г. и е взето предвид мнението на гражданите, за разлика от преди, когато имената на улиците са били сменени насила и против волята на столичаните.

Против промяната на имената са гласували съветниците от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, съобщи МИА.

БГНЕС припомня, че от града са заличени имената на най-известните ръководители на националноосвободителното движение, включително и на участници в Солунските атентати. В Скопие вече няма да има улица, носеща името на Борис Сарафов, който заедно с Даме Груев и Анастас Лозанчев ръководи щаба на Илинденското въстание през 1903 година. От града е заличен и Павел Шатев, един от солунските атентатори, който след 1945 г. е изпратен на заточение от режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито, а тялото му е захвърлено в двора на една църква в град Битоля.

Шилегов заличава и улицата на един от създателите на ВМРО – Христо Батанджиев, и на трагично загиналия през 2004 г. при самолетна катастрофа президент Борис Трайковски. И днес македонската столица е единственият град в Европа, където се срещат улици и булеварди, носещи имена на комунистически лидери, включително и на диктатора Тито. В града няма нито една улица, носеща името на поне един от десетките хиляди преследвани и убити след 1945 г. С имената на комунистически лидери има множество заводи, училища и дори културни центрове. /БГНЕС