Съдия Борисова от КОС остави за постоянно в ареста турчина Осман Айдъ, хванат със 100 кг трева за 500 000 лв., комшията си поиска цигара за килията

 

Осман Айдъ в съдебната зала в разговор с преводача и адвоката си Драгомир Марков

Съдия Роси Борисова от Кюстендилския окръжен съд постанови постоянен арест за турския шофьор Осман Айдъ от Истанбул, задържан заради „дебело“ количество марихуана. Любопитното бе, че 48-годишният шофьор влезе в залата с гордо вдигната глава, а в края на заседанието поиска в ареста да му бъдат донесени и цигари. Съдийският състав на Окръжен съд –Кюстендил постанови определение, с което наложи най-тежката марка за неотклонение “задържане по стража”, след като Окръжна прокуратура – Кюстендил образува досъдебно производство срещу гражданина на Република Турция. Определението е на база доказателства и разпит на двама свидетели. То може да бъде обжалвано в тридневен срок, считано от днес, пред Апелативния съд. В съдебната зала окръжен прокурор Ангел Байрактарски поиска от съда да наложи мярката „задържане по стража” по отношение на турския гражданин на база повдигнато обвинение срещу чужденеца за контрабанда на високорискови наркотични вещества. Прокурор Байрактарски представи на съда протокол за изземване на наркотичното вещество, документът беше приложен към доказателствата по делото. „Въпреки че делото е в ранен етап, налице са всички законови предпоставки да бъде наложена исканата от обвинението мярка, в това число достатъчен обем доказателства, категорично сочещи, че обвиняемият е автор на престъпното деяние. От друга страна, законът предвижда за контрабандата на дрога в такива количества затвор от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева“, заяви Байрактарски.

Цената на конфискуваната марихуана (100 кг) е 500 000 лева. Служебният адвокат Драгомир Марков поиска по-лека мярка за обвиняемия – „паричната гаранция”. „Няма доказателства подсъдимият да е съпричастен към намерения наркотик в автомобила, който не бил негова собственост и е с българска регистрация. Не са налице и убедителни доказателства, от които да се направи изводът ,че Осман Айдъ е лицето, извършило престъплението“, допълни Драгомир Марков. В случай че определението бъде обжалвано от подсъдимия, следващото съдебно заседание ще бъде на 27 юни от 10 часа. Обвиняемият турчин Осман по време на гледане на мярката не каза нищо в своя защита, дори не се чу последна дума.