Съдът в Кюстендил остави в ареста двама за дрога

Двама мъже, обвинени в притежание и продажба на наркотици, остават в ареста с определения на Районен и Окръжен съд в Кюстендил.

Окръжният съд остави без уважение молбата на 21-годишен обвиняем, за държане с цел разпространение на наркотични вещества, за изменение на мярка „Задържане под стража“, в по- лека. В. С. е привлечен като обвиняем, за това че на 11 февруари 2023 г., в използван от него апартамент в село Слокощица, община Кюстендил, е държал с цел разпространение наркотични вещества, както и за това, че на същата дата е продал, пред входа на жилището, за сумата от 10 лв.  MDMA.

Има реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, именно поради това, че е привлечен за тежко умишлено престъпление, както и предвид тежестта на очакваното наказание, посочва в мотивите си съдия Елисавета Деянчева. Обвиняемият е осъждан, с присъда на РС – Кюстендил от 09.05.2022 г., на 10 месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на наказанието е отложено за изпитателен срок от 3 години. Настоящето деяние е в изпитателния срок на присъдата.

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ бе определена от Районен съд – Кюстендил за 37- годишния Методи Е. Той е обвинен, че на 17 март т. г. на ул. „София“ в Кюстендил е държал в себе си хероин, с бруто тегло 0, 012 кг. Магистратите прецениха, че има реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление. Той е осъждан многократно, предимно за престъпления против собствеността. Деянието е с висока степен на обществена опасност, посочва още в мотивите си съдия Мария Танева.
Определението подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд – Кюстендил.