• Ако бъде признат за виновен, може да получи от 1 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лева

 

Кметът на пернишкото село Дивотино Румен Сергиев се изправя пред съда. Според официалната информация Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу кмета на с.Дивотино за укриване на данъчни задължения в особено големи размери – престъпление по чл.255, ал.3 вр. ал.1 вр.чл.26 ал.1 от НК. Той е предаден на съд за това, че в периода 13.02.2008 г. – 12.02.2011 г. в гр. София, в условията на продължавано престъпление, е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 833 297,95 лв., от които 555 531,97 лв. дължим данък по ЗДДС и 277 765,98 лв. дължим корпоративен данък по ЗКПО. Той е реализирал престъплението, като при воденето на счетоводството многократно съставял документи с невярно съдържание, в които отразявал сделки, без те да са реално осъществени.

След това, при подаване на изискуемите от закона декларации пред ТД на НАП, 24 пъти потвърдил тази неистина и по този начин ежемесечно намалял размера на дължимия към фиска данък добавена стойност, както и дилжимия за съответната година корпоративен данък. Към инкриминирания период Румен е бил едноличен собственик и управител на търговско дружество, занимаващо се с вътрешна и външна търговия, посредническа, маркетингова, рекламна, информационна и издателска, туристическа, транспортна, строителна и селскостопанска   дейност, хотелиерство и ресторантьорство.

Спрямо обв. Румен е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв. Ако бъде признат за виновен, Румен С. може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 1 (една) до 8 (осем) години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.