Съдят пенсионер за получени неправомерно над 14 000 лв.

Районната прокуратура в Кюстендил е предала на съд Е.Х. /66 години/ по обвинение за неправомерно получаване на пенсия от НОИ, съобщиха от прокуратурата.
През 2015 г. обвиняемият Е.Х. бил събрал голяма част точки за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, изискуеми по Кодекса за социално осигуряване, но не притежавал необходимия сбор от 100 точки /за стаж и възраст/, поради което към м. декември 2015 г. нямал основание за получаване на такава пенсия.
Въпреки това, той взел решение да подаде заявление в Териториалното поделение на Националния осигурителен институт /НОИ/ в Кюстендил с искане за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Срещу заплащане, мъжът се снабдил с удостоверение за осигурителен доход, издадено от столична фирма на негово име. Въз основа на документа с невярно съдържание, за периода от декември 2015 г. до м. юли 2019 г., обвиняемият получил сума в размер на 14 212,65 лева.
При извършена проверка на пенсионните досиета било установено, че обвиняемият не полагал труд във фирмата в София. По делото са били извършени съдебно-счетоводни и графическа експертизи, които установили неправомерното получаване на пенсия от обвиняемия и размера на причинената вреда на НОИ.
Предстои делото да продължи в съда.