Създателката на „Сребърните звънчета“ и почетен гражданин на Кюстендил Ангелина Милева празнува 90-ия си юбилей, призна: Пожелавам си здраве, работи ми се още много 

 

 

Ангелина Милева

90 – годишен юбилей посрещна Ангелина Милева, която е основател на музикалната формация„Сребърни звънчета“ и неин ръководител  половин век. Музикалната педагожка е  почетен гражданин на Кюстендил, когато посрещна 85-ия си рожден ден. Дълги години е ръководила в морската столица варненските „Сребърни звънчета“. Решила обаче да се върне в Кюстендил. „Беше като на шега. Нямах сериозно намерение да правя състав, но се възмутих от излизания на сцената на малки деца, които имитираха Лили Иванова и други певци. Казах си, „това дете за тези песни ли е?“. Реших да направя песни за децата, рових се много и намерих. Започнахме работа и се оказа точно навреме“,  каза още рожденичката.  Близки до Милева, които познават нейната работа казват, че тя  е създателка на нов стил в детското пеене, вече разпространен навсякъде. На международния фестивал в Торино – Италия „Сребърни звънчета“, сред участници от 60 страни, нарушават регламента от 3 песни и пеят на бис още 9. На фестивала „Музикални импресии“ в Полша получават специалната награда на Министерството на просветата. Издадени са над 25 звукозаписни албума, четири серийния филм „Федерация на диностронавтите“, още 16 телевизионни филма , многобройни участия, пазени в златния фонд на БНТ и над 90 записа в БНР.
„Пожелавам си здраве. Работи ми се, много ми се работи“, просълзена каза в деня на юбилея си Милева. Целият й апартамент е една лична фонотека. В събота звънчетата и готвят тържество в кюстендилско заведение. Подготвили са и доста изненади.

Даниела Митова