“Сърбия трябва да реши на чия страна иска да бъде”, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за австрийските вестници “Винер цайтунг” и “Клайне цайтунг”.
Сърбия е страна кандидат за член на ЕС, но поддържа много близки връзки с Русия и отказва да въведе санкции заради руската агресия срещу Украйна. В момента сръбският президент Александър Вучич подготвя нови дългосрочни договори за доставка на руски газ.
“Ние искаме Сърбия да е с нас, но за това са ни необходими ясни доказателства, че тази страна споделя нашите ценности, например върховенството на закона и демокрацията, както и че отхвърля руското нахлуване”, казаУрсула фон дер Лайен.
Тя подчерта, че външнополитическата ориентация на кандидатите за членове на ЕС е много важна. “Разбира се, очакваме всички да дърпат една и съща страна на въжето”, подчерта председателят на ЕК.
Попитана за напредъка на Западните Балкани в евроинтеграцията и какво може да се предложи на тези страни, тя посочи, че почти всички страни от Западните Балкани са на европейския път по-далеч от Украйна.
Надявам се, че ще намерим решение, че окончателно ще можем да изпълним нашето обещание и ще започнем присъединителни преговори. Босна и Херцеговина, например, може веднага да започне присъединителни преговори, когато изпълни 14-те основни точки. Има много напредък и това трябва да бъде признато, заяви председателят на ЕК.
В ръцете на кандидатите е колко бързо се движат в процедурата, каза тя, посочвайки, че Словакия и Турция са получили статут на кандидат през 1999 г., като Словакия е изпълнила всичко, за да въведе необходимите реформи и пет години по-късно е станала членка на ЕС В момента Турция е по-отдалечена от членство, отколкото когато е кандидатствала.
Урсула фон дер Лайен заяви, че е останала с впечатление, че украинските власти са високомотивирани и гражданите са обединени около желанието да се присъединят към ЕС./ mediapool.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here