Мариана Угрева
  • Курортите разчитат изцяло на български туристи

  • Туроператорите организират само индивидуални пътувания

С наближаването на Великден много българи стягат куфарите за родните курорти. Тази година Възкресение Христово и Гергьовден са близки дати в календара, което позволява и по-дълга почивка. Заради пандемията от коронавирус обаче екскурзиите са доста по-малко.

„Вяра“ попита експерти в родния туризъм има ли интерес към курортите в Югозапада и ще бъдат ли заети местата за почивка там по празниците. Ясно е, че в бранша разчитат на българските туристи, тъй като поради различните рестрикции почти няма да има гости от чужбина.
„При нас е по-голямо търсенето за Гергьовден, отколкото за Великден. Въпреки че има доста резервации за празника, като цяло е доста по-слабо от предишни години. На една част от хората им се пътува, но доста от тях се притесняват заради вируса или пък са станали по-чувствителни към цените“, каза Надежда Атанасова от маркетинговия отдел на хотел в Банско. Тя посочи, че клиентите държат най-вече хотелът да предлага СПА процедури и да предлага храна. За предпочитане е пакетът да включва закуска и вечеря или пълен храноден.

Надежда Атанасова

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин е категоричен, че браншът разчита много на българските туристи.
„Чужденци няма да има, освен тези, които си живеят в Банско като общност – английската и рускоговорещите. Убеден съм обаче, че ще дойдат много хора от различните краища на България. Съчетанието на великденските празници с Гергьовден и дългите почивни дни са предпоставка много хора да си направят една хубава почивка. Нашите сънародници са привлечени от възможността за по-дълъг контакт с планината и минералната вода около Банско. Като се разбра, че Гърция поне до 3 май няма да приема туристи, се зарадвахме, защото тя ни е  основната конкуренция. Знаете, че много българи по това време на годината отиваха на екскурзия и почивка до Гърция. Сега индикациите са, че българите ще си останат, а това силно ни обнадеждава“, заяви Бистрин.
Той акцентира върху различните опции, които предлагат хотелиерите в курортния град.
„Със сигурност пакетите са толкова разнообразни и различни, че трябва да изброяваме всеки един хотел поотделно. Оформят се няколко най-предлагани пакета за туристите. Например такъв с бонус нощувка: заплащат се три нощувки, а четвъртата е подарък от хотела. Също така много колеги са включили дегустации на вино, агнешки специалитети и козунаци. Много атрактивни оферти има и българският турист трудно би устоял на изкушенията“, допълни още хотелиер номер 1 в Банско. Малин Бистрин не пропусна да отбележи, че приоритет е безопасността на гостите.
„Първото и най-важното е, че намалява броят на заразените с коронавирус в България. Втората хубава новина е разхлабването на мерките. Самият факт, че нямаме нито един заболял в хотелите и нямаме затворен хотел в Банско, говори достатъчно. Хвърлихме доста усилия и немалко средства. Например вкъщи, ако хората дезинфекцират по няколко пъти на ден маси, тоалетни и т.н., ще трябва да отделят доста пари за това. А представете си при нас. Ние през няколко часа дезинфекцираме обществените бани, коридорите и всичко в хотелите. Затова само чест и уважения към всички колеги. Надявам се, че това разхлабване на мерките ще успокои бранша и ще имаме едно успешно лято. То ще бъде и предпоставка за зимата. Сега се правят договорите относно зимния сезон и се надявам да имаме голям интерес към нашия курорт“, категоричен е Малин Бистрин.

Стоимен Василев

В Сапарева баня също очакват голям наплив от туристи за предстоящите почивни дни.
„Около 70% от къщите за гости вече са резервирани за великденските празници. Всички туристи ще бъдат българи, защото мерките не позволяват на чужденците да дойдат. Как ще се процедира с идващите от чужбина гости, да бъде уточнено допълнително, но това ще стане чак в средата или края на месец май“, заяви председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сапарева баня Петър Чучуганов
И в Сапарева баня, подобно на Банско, собствениците на къщи за гости и хотели са се погрижили да изненадат своите гости с най-различни промоции.
„Разнообразието от предлагани пакети е голямо. Има двудневни и тридневни, както и такива с включен празничен обяд или вечеря. За разлика от хотелите къщите за гости бяха оставени да работят и когато мерките бяха по-затегнати. Имахме посещаемост през последния месец и това ни помогна. Тепърва ще видим какво ще се случи през лятото, но всички се надяваме на силен сезон“, каза още Чучуганов.
Късното обявяване, че мерките се разхлабват, е изиграло лоша шега на туроператорските фирми. Те не са имали време за организация на групови пътувания и екскурзии и ще разчитат само на индивидуални клиенти.
„Имаше интерес от хората да пътуват около Великден. Но все още не знаеше какви ще бъдат мерките по празниците. Само няколко дни преди празника ни съобщиха, че горе-долу мерките се облекчават и може да се пътува. Нямаше време за организация, иначе правим пътувания до различни български дестинации. Ако разчитаме някой да дойде, то това ще бъде индивидуален клиент, който е решил да пътува някъде. Но групи и организиран туризъм като такъв няма да има. Той бе забранен до 30 април, а го разрешиха отново от 28-и. Много е късно. Хората вече са си планирали семейни сбирки и т.н. Единствено някой и друг индивидуален клиент може да предпочете далечна дестинация. Много нашумял е Занзибар. Египет все още върви като предпочитано място. За българките курорти нямаме запитвания“, коментира Мариана Угрева, която е управител на туроператорска фирма в Дупница.
Тя е категорична, че туристическият бранш продължава да бъде един от най-засегнатите от коронавируса.

„Ние се вълнуваме най-вече от това какво става в Гърция и Турция. Знаете, че особено нашият регион разчита много на почивките там. Специално за Гърция, където отиват най-много хора, чак след 17 май ще оповестят как ще се влиза там. Турция ще обяви решението си на същата дата. Лошото е, че сега разбрах от Обединение „Бъдеще за туризма“, в което членува и нашата фирма, че в най-скоро време ще излезе заповед на здравния министър. В нея ще се казва, че българи, които се прибират от чужбина в България, или чужденци, които идват у нас, ще трябва да имат или ваксинация и да са минали 14 дни след втората игла, или да имат PCR и антигенни тестове. Но за преболедувалите, които имат антитела, се мълчи. И така ще има пак карантина или ще трябва да дадете 40 лева на влизане в България. Сещате се, че за едно 4-членно семейство сумата набъбва до 160 лв. и би ги отказала. Не сме оптимисти. Видях, че Албания и Черна гора си отвориха границите и при тях няма проблем. Там не желаят нито PCR тест, нито нищо. Надявам се, че през месец май нещата да се преосмислят“, допълни още Угрева.
Потърсихме и мнението на клиентите. Стоимен Василев от Дупница е активен спортист с медали и отличия в няколко спорта. Младият мъж се занимава и със семеен бизнес, но освен това е запален турист и при всяка удобна възможност отива на екскурзия у нас или в чужбина.
Той е категоричен, че забраните за организирани пътувания не са му се отразили, защото може да отиде с личния си автомобил, където и когато пожелае. Все пак Стоимен използва и услугите на туроператорските компании, когато намери интересно предложение. За последно е ходил на организирана екскурзия до Мелник, а преди два дни е правил малък преход до Бистришките водопади.
„Не планирам да пътувам някъде за Великден и Гергьовден. Следващите дестинации, които съм си набелязал, са Дубай и за пореден път – Истанбул. През лятото искам да отида на море в Кушадасъ. Аз лично винаги съм търсил пакети, в които са включени най-вече посещения на интересни забележителности в конкретното място. Нямам толкова претенции за СПА. На екскурзия човек трябва да си угоди по всякакъв начин, а не да пести средства. Не се притеснявам от пътуванията по време на пандемията от коронавирус. Имам си ваксина, а и съм спортист. На мнение съм, че спортът предпазва от всичко и когато организмът е здрав и трениран – нищо не може да го уплаши“, категоричен е младият дупничанин.

Димитър ИКОНОМОВ