С водосвет и първа копка започна изграждането на изкуственото игрище до стадион “Бончук” в Дупница

Отец Петър Очков отслужи водосвет за здраве.

Започва изграждането на изкуственото игрище до стадион “Бончук” в Дупница. Стартът бе даден в петък с водосвет, отслужен от отец Петър Очков, и първата копка. Сред присъстващите бяха кметът на общината Методи Чимеви директорът на направление „Първенства и турнири“ към  БФС Валентин Чакъров, представители на местната управа и ФК “Марек”, треньори в детско-юношеската школа на клуба и техни възпитаници, родители, фенове на отбора.

Както сме писали, финансирането е осигурено от БФС. Игрището ще бъде с размери 64 на 44 метра. Ще се ползва най-модерната технология, с материал от Холандия. Проектът включва и направа на нови ограда и осветление. Очаква се пустеещият сега терен да е готов за тренировки и турнири на детско-юношеската школа до края на септември.

„Изграждането на такива терени е един от приоритетите и част от стратегията на футболния съюз и на председателя г-н Михайлов.Те се изграждат по програма на ФИФА. В последните 2 – 3 години се изградиха над 20 такива игрища – в Сандански, Кюстендил, Перник, Ботевград, Добрич, много са. Освен тук, предстои да се строи в Благоевград, село Труд.Продължаваме в тази посока и много ще се радвам тези малки деца, които са тук, да имат добри условия, да тренират идай, Боже, някои от тях да излязат и национални състезатели“, каза Валентин Чакъров.

„Изказвам огромна благодарност на ръководството на футболния съюз – на г-н Михайлов и г-н Емо Костадинов. Това са хората, които изключително много съдействаха този терен да се реализира на територията на град Дупница. А общо взето, ние сме длъжници на футболния клуб. Виждате как върви отборът, какви резултати има. Нека да създадем поне част от изискваните условия за дечицата, които видяхме“, отбеляза кметът Чимев.

Вече се ползва намиращият се в съседство естествен терен “Шмиргело”, който бе възстановен тази пролет. В общината очакват Министерството на спорта да одобри проекта за цялостна реконструкция на самия стадион “Бончук” на стойност над 1 000 000 лева. Сред заложените дейности там са подмяна на тревната настилка с осигуряване на поливна система, ремонт на помещения, козирката, лекоатлетическата писта, изграждането на сектори.

Директорът на стадиона Костадин Костадинов и 4-годишният му син Ясен.

„Тренировките на футболния отбор на мъжете се провеждат на т. нар. стадион “Шмиргело”, който в момента е по-добър като тревна настилка от „Бончук“. Ще щадим „Бончук“, докато съоръжението придобие вида, в който трябва да бъде. Проектът е в Министерството на спорта, стои и очаква. Дай, Боже, да бъде одобрен и тогава  вече ще имаме един завършен комплекс“, допълни кметът.

„Стараем се да поддържаме игрище „Шмиргело“, което е прекрасно. До неотдавна мястото беше буренясало и за няколко месеца – от февруари до юни, бе преобразено. Надяваме се така да изглежда и новият терен“, коментирановият директор на стадиона Костадин Костадинов

Юлияна КОЛЧАКОВА