В Кюстендил се организира конкурс за рисунка на тема „Моят талант вдъхновен от моя учител“. Това съобщиха от Обединен детски комплекс. Конкурсът се провежда съвместно с Община Кюстендил и е в памет на учителя-художник Зинови Евтимов Лазов.

Зинови Лазов е известен и уважаван в Кюстендил като преподавател по изобразително изкуство, който е обучил хиляди ученици, много от които са поели пътя на изкуството, като са станали професионални художници и творци в други области. През 1954 година е един от основателите на тогавашния Пионерски дом в града и първият ръководител на кръжока по изобразително изкуство в него. Като педагог той е въвел за първи път в страната много нови подходи в учебната дейност. Между тях са изработката на кукерски художествени образи – маски и фигури, гравюра върху линолеум, резбарски елементи и мотиви, направа и украса на детски хвърчила, кукли, дървени лъжици и много други, с които децата са участвали в национални и международни конкурси. Неговото дело продължава да живее чрез неговите ученици.

Целта на конкурса е да открива и стимулира развитието на детските таланти в областта на изобразителното изкуство; да развива детското въображение и индивидуалност; да фокусира вниманието върху ролята на учителите в процеса на откриване и изграждане на творческа личност.

В конкурса могат да вземат участие деца на възраст от 7 до 19 години, разпределени в три възрастови групи. Наградният фонд на конкурса е 1350 лева. Творбите следва да бъдат изпратени в Обединен детски комплекс до 13 октомври, а награждаването на победителите ще бъде на 16 октомври в залата на Възрожденското училище. С наградените рисунки ще бъде организирана изложба.