С концерт и духова музика Дупница чества Деня на независимостта

Exif_JPEG_420

Общинари, политици и културни дейци поднесоха венци и цветя на плочата на опълченците

По традиция – с духова музика, поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на опълченците от района и концерт на местни изпълнители, в Дупница бе отбелязана 114 -ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

В честването край плочата с имената на участниците в Руско-турската освободителна война се включиха общинският духов оркестър и Мъжкият хор „Св. Иван Рилски”, чийто диригент е Таня Камбурова. Почит към опълченците засвидетелстваха кметът Методи Чимев, председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, представители на политически партии и коалиции, участващи в предизборната надпревара, сред които кандидат-депутатът на ГЕРБ – СДС Даниел Александров.

Те поднесоха венци на мемориала. Цветя оставиха зам. -областният управител Валентина Караганова, представители на читалищата, граждани.
Малко по-късно празникът се пренесе на площад „Свобода”, където бе концертът, организиран от община Дупница.

Тържеството по повод историческия 22 септември от 1908 г. започна с изпълнение на химна и издигане на знамето на страната ни. И тази година знамето издигнаха танцьори от Сдружение ФТА „Дупница-2000” с ръководители хореографите Воин и Галя Войнови, чиито възпитаници се включиха и в изявите.

Участие в празничната програма взеха още Мъжкият хор „Св. Иван Рилски”, Вокална група „Рила войс” при ОУ „Неофит Рилски”, Божидара Коцева, Фолклорна група „Дупничанка” към НЧ „Пенчо Славейков” в Дупница, фолклорни певчески формации към читалищата в селата Бистрица и Яхиново, рецитаторите Георги и Петър Захаринови, Представителният танцов ансамбъл „Зора” към едноименното дупнишко читалище, ръководен от хореографа Дилиана Диканска, и др.