С песни и танци в Ковачевци си спомниха за шопския славей Кремена Станчева

В самоковското село Ковачевци се проведе концерт в памет на народната певица Кремена Станчева. Ръководството на Народно читалище (НЧ) „Селска пробуда – 1904“ село Ковачевци, кметството, жителите и гостите на селото поднесоха цветя пред паметната плоча на народната певица.

„За поредна пета година организираме концерт в памет на Кремена Станчева, която е родом от село Ковачевци. Всяка година се събираме жителите на селото, като каним и гости от цялата община Самоков“, каза пред БТА секретарят на читалището Гюргена Кощрина.

По думите ѝ в концерта ежегодно участват самодейни групи от селата в община Самоков, както и танцов състав от село Железница, Столична община и участници от Клуба на пенсионера в село Ресилово.

„Колкото и да кажем днес, думите няма да стигнат, с които да изразим възхищението си и това, което заслужава Кремена Станчева, която е отдала живота си на това, което най – много обича – шопските народни песни“, каза още Гюргена Кощрина.

Кремена Станчева е изпълнителка на шопски народни песни, която пее от много малка. Преди да навърши двайсет години постъпва в ансамбъла на Българското национално радио. Повече от петдесет години участва в хора „Мистерия на българските гласове“. Станчева е носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“, „Кристална лира“, както и наградата „Златен приз Братислава“. Народната певица Кремена Станчева, заедно с българските изпълнители Василка Андонова и Надежда Хвойнева създават вокално трио „Гергана“, с което са известни в България и света, каза още пред БТА секретарят на местното читалище Гюргена Кощрина.

През 2014 година е публикувана докторската дисертация на Виктория Христова „Певчески постижения на Кремена Станчева и Мистерия  на българските гласове“, допълниха от културната институция.