С пъстроцветен поп арт самоковецът Танер Мерт взриви галерия “Нирвана”

Камен ЯНЕВ

Пъстроцветен взривяващ поп арт привлече вниманието на ценители в столичната галерия “Нирвана”, известна като един от най-престижните арт центрове в София.

Самоковският художник Танер Мерт изненадва с характерната за Сьора техника – поантилизъм. Неговата изложба “Съновидения” бе открита едновременно с експодицията на Боян Стоянов, наречена „Faces in the mirror”. Лица на известни личности изпълниха до крае предел галерията на Ники Младжов, прочута с експозиции както на утвърдени имена в света на изкуството, така и на млади талантливи автори.

Изложбата бе открита от акад. Георги Чернев, председател на “Академия Знание и самоусъвършенстване”, който представи двамата автори. Сред гостите бяха певицата Диана Дафова, художничките Деси Денева – ДеДе, Лили Сотирова и Румяна Георгиева, журналистките и писателки Магдалена Гигова и Елена Влашка, колекционери и ценители на изкуството от различни градове на страната. Двамата автори ще споделят пространството на галерия Нирвана до края на август.

Ето какво сподели Танер Мерт за експозицията “Съновидения”: “В тази изложба представям 27 творби. Моята оригинална техника е да рисувам с върха на шпатула. Това други художници и автори в България не го практикуват. Напоследък започнах да комбинирам четка с шпакла, като се старая да се отличават нещата ми като техника и изпълнение. Да бъдат разпознаваеми, защото това е целта. Ако един автор иска да успее и да бъде забелязан, той трябва да се отличава от всички останали. Кръстих изложбата “Съновидения”, защото когато започвам да рисувам, от самото начало, от бялото платно до завършването на картината, е като сън в различните етапи.

Целият процес, през който преминава картината от началото до края, е един вид съновидение. Целта е всяка една картина, която нарисувам, да дава радост на притежателя си. У дома може да смените всичко, може да смените и дома си, но картината никога няма да се промени. И след 100 години тя ще излъчва същото, което виждат и сега хората”.

Сред първите, откупили картина на Танер Мерт, бе известният светски хроникьор Евгени Минчев, който заяви, че “в галерия “Нирвана” изкуството говори със солиден глас”.

Снимки: Антон Марков