С ритуала дупнишка сватба по жътва българка и италианец си казаха заветното „ДА”

Хореографът Станимир Минев от Дупница и група „Веселие” сбъднаха мечтата на двамата влюбени за неповторима брачна церемония

Българи и италианци играха традиционни нашенски хора сред житните класове на район Марке в страната на Ботуша 

Дупнишка сватба по жътва вдигнаха българка и италианец сред житните класове на район Марке в страната на Ботуша.

Уникалният ритуал стана възможен благодарение на хореографа Станимир Минев. Мъжът е основател и ръководител на група „Веселие” към българското училище в Милано. Той, както и голяма част от екипа на школото са родом от Дупница и региона.

Идеята за неповторима сватбена церемония завладява Минев, който се наема да осъществи мечтата на Жени от Ямбол и Микеле от Мачерата за впечатляващата им брачна церемония. Така част от танцова група „Веселие” се впуска в едно неповторимо приключение, изпълнено с много отговорности и прекрасни преживявания.

За осъществяване на ритуала е избран уникалният район Марке, в който по това време кипи жътвена кампания. Мястото се слави със спираща дъха природа. Пред погледите на младите влюбени и техните гости се сменят гледки на планини, равнини, хълмове и впечатляващ излаз на море. И точно там, сред ожънатите класове на житото и идилията на времето, младоженците изпълняват ритуала на традиционната дупнишка сватба.

Уникалните български ритми карат италианците да настръхнат, а красотата на българския фолклор ги оставя без дъх. Гостите имат възможността да видят и обреда свързан с въвеждането на булката в новия дом, както и да се хванат на традиционните нашенски хора. Преживяванията за всички присъстващи са неописуеми, а десетки снимки са запечатели неповторими спомени от сватбения ден. Така дупничанинът Станимир Минев и неговия танцов състав успяват да надхвърлят очакванията на всички и да станат свидетели на един неповторим брачен ритуал.

„Веселие” е самодейна танцова група към българското училище в Милано. Дейността й се развива успоредно с учебния процес на школото, като привлича не само децата, но и техните родители. Докато мъниците изучават своя роден език, майки и бащи имат възможността да се хванат на хорото и да се забавляват.

Scuola Bulgara a Milano или Българско училище в Милано години наред изпълнява своята мисия да поддържа неугасващ пламъка на любовта към Родината, както и да съхранява българското културно и фолклорно наследство.