С 4 699 751 лв. европейски пари общината в Кюстендил изгражда паркове, площади, детски площадки; зам.-кметът Росица Плачкова: Предвиждаме нов облик, ако бъдат отрязани 50 дървета, ще засадим нови 200

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Заместник-кметът Росица Плачкова показва проекта за благоустрояване на градската среда

 

4 699 751 лв. инвестира общината в Кюстендил за благоустрояване на градската среда, като парите идват чрез Европейския фонд за регионално развитие и малка част от национално финансиране, обяви заместник-кметът Росица Плачкова. Предвижда се да бъде променено пространството по поречието на река Банщица, както и паркът пред художествената галерия. Ще бъдат създадени зони за обществен отдих – паркове, зелени площи, детски площадки, градски площади. В обновените участъци ще бъде рехабилитирана уличната мрежа и ще се монтира енергоспестяващо улично осветление и системи за охрана и борба с престъпността.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Четвъртият от ляво надясно е природозащитникът инж. Севделин Атанасов, зад него е Любомир Иванов

 

“Чрез подобряването на средата за градски отдих ще се подобри и културно-туристическият продукт, което от своя страна ще подобри възможностите за семейното хотелиерство, което се явява традиционен отрасъл в района”, каза Росица Плачкова.
Разгорещен дебат се разрази по отношение предвиденото изрязване и преместване на дървета от пространството пред галерията. “Паркът пред художествената галерия в Кюстендил ще придобие съвсем нов облик. Пешеходните зони, които представляват и алеи в парка, ще бъдат изцяло новоизградени, като и улицата около парка. Ще има изцяло нови настилки. Това ще бъде начин да подпомогнем и собственика на неработещия хотел „Пауталия“. Приемам, че хората са загрижени за благото на града, изразявайки опасения за евентуално премахване на дърветата. Опасенията за това, че пространството ще загуби част от дърветата, не отговарят на истината. Болшинството от хората тук са подведени или застават зад нечии икономически интереси”, коментира Плачкова. Тя допълни, че ако бъдат премахнати 50 дръвчета, ще бъдат посадени повече нови над 200 от близо 100 вида.

Сред присъстващите бе и природозащитникът Севделин Атанасов, който заяви: „Според мен всяко посегателство на дърво е престъпление. А с този проект се предлага да се преместят 23 дървета, а други да се отрежат. Очевидно проектът е правен от хора, които нямат нищо общо с града ни, не са от Кюстендил и не знаят какво са за нас дърветата в централната градска част. И тази брезова горичка за съжаление ще се превърне в паркинг“, заяви Севделин Атанасов.

Гражданският активист Любомир Иванов също коментира: „Притесненията ми са, че нещата, както са планирани, няма да бъдат изпълнени, при положение че ние имаме изградена паркосреда на това място. Теренът не е пустеещ, много хора са израснали с тях. За мен е непонятно как ще бъдат технологично преместени”.